Letošní rozsvěcení vánočních stromů bude probíhat v komorní atmosféře.

Letošní rozsvěcení vánočních stromů bude probíhat v komorní atmosféře. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Zapalte svíčku, lucernu, vyzývají města, advent bude spíš online

  • 0
Letošní rozsvěcování vánočních stromů se obejde bez davů a každoročních trhů, ovšem neznamená to, že by na advent města a obce rezignovaly úplně.

V Pardubicích jsou organizátoři vánočních trhů připraveni flexibilně reagovat na uvolňování vládních opatření. Pokud to situace umožní, trhy se konat budou alespoň v omezené míře. 

Definitivní rozhodnutí zatím nepadlo. Na co se lidé určitě stejně jako o jiných Vánocích těšit mohou, je adventní výzdoba v ulicích nebo vánoční strom na Pernštýnském náměstí.

Třináctimetrovou kavkazskou jedli pracovníci Služeb města Pardubic na začátku minulého týdne přivezli z plantáže vánočních stromků ze Starých Ždánic. 

„Kromě hlavního stromu na Pernštýnském náměstí, který se letos oblékl do červené a zlaté, se obyvatelé Pardubic budou moci těšit z dalších 14 vánočních stromů v různých částech města,“ uvedla mluvčí města Alexandra Tušlová.

Některá města v regionu zprostředkují rozsvěcování vánočních stromů co největšímu počtu lidí prostřednictvím online přenosu.

První v pořadí bude Hlinsko, kde v památkové rezervaci Betlém rozsvítili vánoční strom včera v 18 hodin. V sobotu se online přenosem přidají od 18 hodin v Chrasti. Naopak bez přenosu se obejdou ve Skutči. 

„Stejně by to nemělo tu pravou atmosféru a wow efekt,“ napsali správci facebookového profilu města Skuteč.

Vánoční strom na Resselově náměstí v Chrudimi se rozsvítí v neděli. Odkaz na webovou kameru bude zveřejněn na webu města. S tradičními vánočními trhy v Chrudimi počítají až těsně před Vánocemi. Konat by se měly v Klášterních zahradách ve dnech 17. až 19. prosince.

„Definitivní rozhodnutí o jejich konání či nekonání by mělo padnout kolem 10. prosince,“ uvedla mluvčí chrudimské radnice Sylva Drašnarová. Ani v letošním roce nebudou obyvatelé Chrudimi ochuzeni o ručně vyřezávaný betlém Pavla Tapušíka, který bude v přízemí Staré radnice k vidění poprvé na první adventní neděli.

Svíčky budou hořet na brankách a chodnících

Originálně se k nestandardnímu adventu postavili v Dlouhoňovicích na Orlickoústecku. Do rozsvěcení se tady o první adventní neděli může zapojit úplně každý. Stačí k tomu svíčka nebo lucerna umístěná v 17 hodin u branky, na chodníku nebo cestě k domu.

Ve stejný čas zazní z tlampačů místního rozhlasu vánoční koledy a rozsvítí se i vánoční výzdoba v centru obce, včetně vyřezávaného betlému. 

„V jednu chvíli jsme na tom po přepočtu na tisíc obyvatel byli s nakaženými jako v Praze. Rozhodli jsme se proto navodit v obci atmosféru, aby lidé přišli na jiné myšlenky. Společenský život je na nule. Každoročně k nám na oslavu adventu jezdili lidé ze širokého okolí,“ řekl Petr Nun, starosta Dlouhoňovic.

Nápad se ujal natolik, že se do svíčkové iniciativy připojila i města Letohrad, Žamberk a další obce v okolí. 

„Město Žamberk se rozhodlo zapojit do akce, kterou pořádá obec Dlouhoňovice, a zve všechny občany, aby společně s námi rozsvítili naše město. Vánoční strom na náměstí a vánoční výzdoba se rozsvítí za zvuku koled v neděli 29. listopadu v 18 hodin,“ informuje obyvatele město Žamberk. 

Letohrad, který rozsvítí strom stejného dne v 17 hodin, zprostředkuje rozsvícení stromu přes online kameru na webu letohrad.cz.

Ve stejný čas rozsvítí strom i ve Svitavách, kde efekt na náměstí Míru umocní zhasnutým veřejným osvětlením. 

„Až do příští soboty počítáme s pravidelným zhasínáním a rozsvěcováním stromu. V 16:30 hodin stromeček zhasneme, abychom ho v 17 hodin opět rozsvítili, aby měl každý možnost si toto užít a nedocházelo ke srocování lidí,“ sdělil mluvčí města Jiří Johanides.

Středisko kulturních služeb ve Svitavách adventní čas přesune do online prostředí. V rámci adventních nedělí odstartuje program 29. listopadu v 15 hodin pořadem Na koberečku s… Pozvání přijal zpěvák, kytarista a jeden ze zakládajících členů kapely Čechomor František Černý, který na závěr zahraje i několik vánočních písní a koled. 

Čtyřhodinový online přenos vyplní i vánoční a novoroční projev starosty města Svitavy Davida Šimka. „Online streamy poběží i další adventní neděle. Postupně se na prknech sálu ve Fabrice vystřídají svitavští tvůrci, jako je vokální skupina SYxtet nebo písničkářka, básnířka a textařka Pavla Boučková. Všechna tato představení budou probíhat ve stejných časech, tedy od 15 do 19 hodin,“ dodal Johanides.