Nemocnice nabídla šestimilionovou zálohu na odškodné za operaci mandlí

  • 169
Pardubická nemocnice nabídla rodině chlapce, který je po operaci mandlí a pozdějších komplikacích v kómatu, šest milionů korun jako zálohu odškodného. Zároveň zopakovala, že je ochotná poskytnout mu neomezenou lékařskou péči.

Sama nemocnice už v březnu vyčíslila výši odškodného na 15,5 milionu korun, rodina Adama Vyčítala se však žalobou domáhá 22 milionů. Nabídka na mimosoudní vyrovnání byla podle generálního ředitele společnosti Nemocnice  Pardubického kraje Tomáše Gottvalda na horní hranici toho, kolik se v podobných případech odškodnění v České republice vyplácí. Rodina podle něj nabídku odmítla a nepředložila ani protinávrh.

Nemocnice má pro rodinu v tuto chvíli šest milionů připravených k okamžité výplatě.

„Nemocnice si je od počátku vědoma tragédie a tíživé situace, proto je po dohodě s pojišťovnami připravena okamžitě nabídnout zálohu na odškodnění. Nadále upřednostňujeme smírné řešení celé situace mimosoudní cestou,“ řekla Semrádová.

Důvod, proč nemocnice nenabídla odškodnění dříve, vysvětluje její vedení tím, že do léta minulého roku neměla posudek, který by v kauze odhalil nějaké chyby zdravotníků. 

Gottvald nyní krajským zastupitelům řekl, že interní vyšetřování neshledalo žádné pochybení v léčebném postupu. Nemocnice si navíc podle něj zadala odborný posudek v oboru ORL.

„Posudek jsem obdrželi po šesti měsících ke konci roku 2017, závěr posudku je, že postup byl lege artis. Přesto vedení nemocnice rozhodlo o zpracování dalšího expertního posouzení,“ řekl.

Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví ale chyby v případu už našel. Výsledky nemocnice podle ředitele dostala až v polovině minulého roku.

„Na základě upozornění na nepřesnosti v řešení té krizové situace jsme začali jednat s pojistiteli o možném mimosoudním narovnání vzhledem k tomu, že na konci celé kauzy je těžce poškozené dítě, což nemocnice nikdy nezpochybňovala,“ uvedl Gottwald.

Rodina se žalobami domáhá odškodného i dokumentace

Rodina podala na nemocnici několik žalob. Pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové v pondělí v kauze rozhodla, že zdravotnické zařízení musí rodičům postiženého chlapce vydat část zdravotní dokumentace k případu.

Rodiče přitom už mají takřka kompletní zdravotní dokumentaci, ještě se ale u soudů domáhají zprávy o předoperačním vyšetření provedené na ORL oddělení před operací 10. května.

Soud jednání nemocnice kritizoval a označil jej za účelové. „Je to prapodivný spor,“ uvedla předsedkyně senátu Alena Pokorná.

Dnes devítiletý Adam Vyčítal odmala trpěl rýmou a před dvěma lety podstoupil v pardubické nemocnici operaci mandlí, čtvrtý den po ní začal krvácet a po následných komplikacích má poškozený mozek a skončil v bdělém kómatu. Rodina si stěžuje na neprofesionální a pozdní zásah personálu nemocnice.

Po apelu hejtmana už odstoupil z funkce náměstek pro léčebnou péči Roman Michálek, který v kritický den sloužil jako lékař ORL a nyní by měl dohlížet na vyšetřování případu.  

, ,