Aleš Hemský (vlevo) při extraligovém utkání in-line hokeje v dresu Pardubic.

Aleš Hemský (vlevo) při extraligovém utkání in-line hokeje v dresu Pardubic.

Hvězdy NHL sehrají v Pardubicích hokejový šampionát na kolečkách

  • 1
Hokejový mistr světa z Vídně Petr Průcha, lídr Edmontonu Oilers Aleš Hemský nebo úřadující světoví šampioni Karel Rachůnek a Tomáš Mojžíš. Ti všichni by se mohli sejít v pardubické hokejové aréně letos v červnu. Pod nohama budou mít ale místo ledu plast a na nohou in-line brusle.

V aréně proběhne mistrovství světa v in-line hokeji pod hlavičkou mezinárodní hokejové federace IIHF.

"Chceme uspořádat skutečně prestižní akci se vším všudy. Už od března poběží upoutávky i v televizi. Spolupracujeme s městem na pořádání doprovodných akcí. Hrát bude hned několik známých hokejistů včetně těch z NHL," říká jeden z pořadatelů - bývalý pardubický hokejista Martin Střída.

Podle jeho odhadů by na zápasy české reprezentace mohlo chodit minimálně pět tisíc lidí.

Jako tahák by pak měl fungovat především Aleš Hemský, který je momentálně jedním z nejlepších Čechů v prestižní NHL. Technický útočník navíc in-line v létě hraje jako doplňkový sport. Šance jeho startu také zvyšuje to, že českou reprezentaci trénuje jeho otec Petr.

"Byl bych rád, aby Aleš hrál. Záležet bude hlavně na tom, aby byl zdravý. Chci ho ale určitě do týmu," řekl Petr Hemský a hned doplnil další známá jména, která by se mohla v jeho nominaci objevit.

"Zájem budu mít o Petra Průchu, zatím to vypadá, že by mohl hrát i Rostislav Klesla, který hraje NHL za Columbus. V úvahu připadá i Karel Rachůnek nebo Tomáš Mojžíš," uvedl Hemský.

Lidé přijdou, když se Čechům bude dařit

K zaplnění arény, která pojme více než 10 tisíc fanoušků, však musí přijít i sportovní úspěch. Pokud budou hrát Češi o medaile, dají se čekat velké návštěvy. "Vloni ve Švédsku jsme těsně prohráli finále. To byl historický úspěch. Doma budeme určitě chtít uspět, ale právě před vlastními fanoušky to bývá nejtěžší," dodal Hemský.

Část turnaje uvidí i sousední Chrudim, kde se také bude šampionát konat. O něm by navíc měli dostatečně slyšet i lidé, kteří se normálně o sport příliš nezajímají.

Radnice nechce opakovat tři roky starou chybu, kdy se v Pardubicích konalo prestižní mistrovství světa hokejistů do 20 let, ale ve městě to poznat příliš nebylo. Chyběly doprovodné akce, více plakátů, více reklamy.

"Už teď s pořadateli spolupracujeme na tom, aby šampionátem v červnu žilo celé město. Například posuneme konání tradiční kulturní akce Zrcadlo umění tak, aby probíhala v době turnaje. Chystáme i slavnostní průvod účastníků mistrovství po třídě Míru. Do škol zase dáme dotované vstupenky," uvedl náměstek pardubické primátorky František Brendl