Zimní olympiáda dětí a mládeže ČR 2016. Slavnostní zahájení na chomutovském...

Zimní olympiáda dětí a mládeže ČR 2016. Slavnostní zahájení na chomutovském zimním stadionu (17. leden 2016) | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Zimní olympiáda dětí a mládeže se blíží, kraj za ni zaplatí miliony

  • 1
Dětská olympiáda, která se příští rok na přelomu ledna a února vrátí po patnácti letech do Pardubického kraje, bude reklamou, zábavou pro děti a také slušným zásahem do rozpočtu samosprávy. Náklady Pardubického kraje patrně překročí 17 milionů korun.

Odhadové náklady vyplývají z rozpočtu a částku potvrdil i hejtman Martin Netolický z ČSSD. „Není to levná záležitost. Český olympijský výbor se účastní pouze dvěma miliony a jeho Česká olympijská a. s. také dvěma miliony, což je z hlediska akce jako takové relativně drobný příspěvek,“ uvedl Netolický.

Část peněz v regionu zůstane. Kraj dá formou investic do infrastruktury sportovišť 6,6 milionu korun. Například do biatlonového areálu v Letohradě, do areálu na Větrném Vrchu, kde se uskuteční soutěže ve snowboardu a skikrosu, či do Bukové hory. Další peníze jdou na vlastní organizaci. Jen za zajištění ceremoniálů zaplatí kraj jedné společnosti podle registru smluv bezmála milion.

Zajištění soutěže v alpském lyžování vyjde na 700 tisíc korun, poskytnutí tratě pro sjezdové disciplíny a další služby Skiparku Červená Voda bude stát stejnou částku. Nejvíc peněz padne na ubytování a stravování sportovních výprav dětí z jednotlivých krajů.

Hry v Pardubickém kraji budou dohromady trvat šest dní, a to od 28. ledna do 2. února 2018.

„Všechny disciplíny se odehrají celkem na sedmi sportovištích, slavnostní zahájení se uskuteční v pardubické Tipsport areně a zakončení na zimním stadionu v České Třebové. Olympijský dům bude v Evropském školicím centru v Litomyšli,“ uvedl před časem radní pro sport René Živný.

Hned tři soutěže, a sice biatlon, běžecké lyžování a lyžařský orientační běh, bude hostit Letohrad. Hokejové zápasy se odehrají v Chocni a v České Třebové. Rychlobruslení, krasobruslení, šachy a taneční soutěže budou v Litomyšli.

Olympiády se odehrávají ve dvouletých cyklech a střídá se jejich letní a zimní podoba. Historicky první dětská olympiáda se uskutečnila právě v Pardubickém kraji v roce 2003.