Zoologická zahrada Ostrava nabízí stále více možností poznávání exotických...

Zoologická zahrada Ostrava nabízí stále více možností poznávání exotických zvířat. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Zoo Ostrava otevřela expozici pro krajty. K vidění jsou i stříkouni a muréna

  • 0
Zoologická zahrada a botanický park Ostrava otevřela expozici pro krajty zelené. Nový domov škrtičů z malého souostroví Aru jihozápadně od Papuy je v největším akvaterárijním komplexu – v pavilonu Papua.

Kromě krajt, které se staly prvními hady v pavilonu, tam lidé uvidí ve vodním prostředí dva zástupce paprskoploutvých ryb: hejno stříkounů pětitrnných a murénu sundskou, což je jediný druh murény, která v dospělosti obývá sladké vody.

„Krajty v Zoo Ostrava pocházejí z malého souostroví Aru jihozápadně od Papuy. Na těchto ostrůvcích se nachází tropický deštný les se spoustou často bezejmenných říček. Jedna z nich se stala předlohou pro naše nové akvaterárium,“ vysvětlil vedoucí zoologického oddělení Jiří Novák.

Děti do zoo zdarma

Brány Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava se nezavřou ani o Vánocích či na Silvestra. Naopak ve vybraných dnech zahrada nabízí speciální program. 

Například na Štědrý den speciální štědrodenní komentované krmení. V 10 hodin budou ošetřovatelé komentovat život šimpanzů, v 11 hodin žralůčků, ve 13 hodin hrochů a o půl hodiny později slonů. 

Návštěvníci mohou ten den také sypat krmení volně žijícím ptákům. Do krmítek lze dát vlastní semínka či lojovou kouli bez plastové síťky, nebo u pokladny zoo požádat o krmení zdarma. Děti do 15 let mají zdarma i prohlídku zoo, a to 24., 25. i 26. prosince. 

Webové stránky ZOO Ostrava

 Přiblížil, že v přírodě krajta přes den odpočívá stočená v typické poloze na větvi a aktivní je v noci. Mladí jedinci loví převážně drobné plazy, v jídelníčku starších škrtičů se vyskytují hlavně menší savci a také ptáci. „V přírodě zatím nepatří k ohroženým druhům, v lidské péči se však množí poměrně vzácně. Zoo Ostrava získala dvě dospělé samice ze spřátelené Zoo Plzeň, kde se tito hadi úspěšně rozmnožují,“ dodal Novák. 

Ryba stříkoun pětitrnný obývá například mangrovové porosty, ale proniká také do sladkovodních řek a malých potoků, žije dokonce i v jezerech. Podobně jako sedm dalších druhů stříkounů se živí převážně hmyzem. Na rozdíl od jiných ryb stříkouni nečekají, až potrava dopadne na vodní hladinu, ale vystřikují vodu z tlamky a zasahují hmyz sedící na vegetaci nad hladinou.

Sestřelený a na hladinu spadlý hmyz je stříkouny rychle lapen. Stříkoun pětitrnný však loví také korýše a malé rybky a na rozdíl od jiných stříkounů žere také rostlinnou potravu. Hlavní stravou však zůstává hmyz, který dokáže sestřelit na vzdálenost až 150 centimetrů. 

A konečně muréna sundská žije v mořích, v estuáriích (nálevkovité ústí řeky, pozn. red.) i řekách, přičemž jejich životní cyklus není přesně znám; nicméně se zdá, že mláďata tráví počáteční cyklus svého života v mořském prostředí a poté migrují do sladké vody. V řekách bývají pozorovány dvacet až třicet kilometrů od moře. „Nedávná studie z chráněné oblasti Wet Tropics of Australia naznačuje, že odrostlá mláďata a dospělí jedinci skutečně preferují sladkovodní prostředí a estuária, což z tohoto druhu dělá jediný skutečně sladkovodní druh murény,“ přiblížila mluvčí ostravské zoologické zahrady Šárka Nováková. 

Současně zoo znovu zprovoznila expozici Písčiny řeky Fly s akváriem o objemu osm tisíc litrů, které se v minulých měsících opravovalo. Obývají je dva druhy želv, karetky novoguinejské a dlouhokrčky Siebenrockovy, a starobylé ryby baramundi severní.