Sběrné dvory a sběrny jsou pro zloděje kovů hotovým rájem. Ilustrační snímek

Sběrné dvory a sběrny jsou pro zloděje kovů hotovým rájem. Ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, MF DNES

Zloději kovů drancují ostravské sběrny a sběrné dvory

  • 22
Je to pohodlnější. Zlodějům v Ostravě se už nechce krást kovové věci po jedné, navíc výnosného materiálu je na veřejném prostranství pořád méně. Stále častěji se proto vloupávají do sběrných dvorů a přímo do sběren kovů, kde mají hledaného lupu hojnost.

Naposledy ve středu před čtvrtou hodinou ráno si strážník městské policie všiml na kamerovém systému, jak se někdo pohybuje v areálu sběrného dvora v Ostravě-Porubě.

Okamžitě na místo vyrazila hlídka, která 34letého muže načapala v jednom z kontejnerů na odložení elektroniky. "Podezřelého muže strážníci zadrželi a předali přivolaným policistům," uvedla mluvčí ostravské městské policie Dana Klišová.

Počet vloupání do sběrných dvorů a sběren se zvyšuje. Jen v případě sběrných dvorů letos strážníci řešili deset případů, v případě sběren druhotných surovin není situace o nic lepší.

"Tato místa jsou lákadlem snadného výdělku pro zloděje kovů a tak se snaží 'recyklovat' odložený kovový odpad znovu. Nikoliv však z environmentálního hlediska, ale zcela zištného," konstatovala mluvčí strážníků.

Majitelé sběren o silnějších choutkách zlodějů navštívit jejich zařízení mimo otevírací dobu vědí. "Často to jsou navíc stejní lidé, kteří sem něco přivezou a mají možnost si to obhlédnout. My však nevykupujeme nic podezřelého. Instalovali jsme tady fotopasti a areál kontrolujeme i v noci," řekl provozovatel jedné z ostravských sběren pod podmínkou, že nebude zveřejněno umístění provozovny.