VIDEO: Za dvě minuty sebrali dva muži ze dvou prodejen věci za 800 tisíc

  • 2
Ostravští policisté dopadli dva zloděje ze Slovenska ve věku 42 a 33 let, kteří se zaměřili na prodejny, kam směřují zásilky velkého e-shopu s elektronikou. Dvojice za dvě minuty pobrala věci za více než 800 tisíc korun, většinu kradeného zboží pak prodala ve své zemi.

Případy se staly na konci loňského roku, policie o nich informovala nyní po dopadení pachatelů.

„Na základě zajištěných kamerových záznamů bylo zřejmé, že tyto činy mají na svědomí dvě osoby. Začalo rozsáhlé pátrání jak po pachatelích, tak po odcizeném zboží,“ uvedla policejní mluvčí Eva Michalíková.

Kriminalisté zjistili, že oba muži přijeli ze Slovenska, kde také kriminalisté postupně za spolupráce s tamními kolegy odhalili dva pachatele.

V obou případech jednali zloději podobně. Už na Slovensku si půjčili vůz a přijeli do Ostravy. Tam ve dvou prodejnách nejprve odebrali a zaplatili objednané zboží, vždy šlo o méně drahé věci, například toustovač.

„To proto, aby zjistili, jak obě prodejny uvnitř vypadají. Měli tak dostatek času, aby zjistili rozložení prostoru. Ještě týž den či noc se do prodejny vrátili, ale tentokrát už maskovaní a s nářadím v ruce,“ poznamenala policejní mluvčí. 

Nejprve se tak stalo v ostravské části Hrabůvka, kde za přibližně minutu ukradli z vitrín hlavně mobilní telefony, dále například hodinky, tablety a sluchátka, vše asi za 230 tisíc korun.

Vyšetřování pokračuje

Poté rychle odjeli zpět na Slovensko, kde věci postupně prodali. Po třech týdnech se vrátili do Ostravy, tentokrát pro prodejny stejné značky, ale v ostravském obvodu Mariánské Hory.

Tentokrát ne přes vstupní dveře, ale kladivem rozbili výlohu a vytvořeným otvorem se nasoukali dovnitř i ven.

„Opět během několika sekund odcizili zboží za více než 620 tisíc korun. V tomto případě to bylo více než čtyřicet kusů mobilních telefonů různých značek. Poté rychle z místa odjeli opět přes hranice,“ dodala Michalíková.

Muži obvinění z krádeží a poškození cizí věci skončili ve vazbě, vyšetřování pokračuje. Kriminalisté se snaží dohledat na Slovensku prodané zboží, stejně tak zjišťují, jestli se dvojice něčeho podobného nedopustila i jinde.