Zámek jednoho ze sklepních boxů, kam se snažili dostat dva zloději.

Zámek jednoho ze sklepních boxů, kam se snažili dostat dva zloději. | foto: Policie ČR

Muž zamkl protřelé zloděje ve sklepě. Neuvěřil jim, že na někoho čekají

  • 5
Všímavost, pohotovost i odvahu prokázal muž z Ostravy. Nejprve odhalil dva podezřelé muže ve sklepě bytového domu, poté neuvěřil jejich smyšlenkám a nakonec se postaral o přivolání policistů. Zadržení muži jsou už zkušenými zloději.

Před několika dny na Výstavní ulici v Ostravě - Mariánských Horách si obyvatel jednoho z bytových domu všiml, že se svítí v prostoru sklepů. Když tam přišel, narazil na dvojici mužů.

„Dotyční svou návštěvu odůvodnili tím, že na někoho čekají. Muž se s nimi nepouštěl do žádné diskuze, otočil se a ze sklepa odešel. Přesto stačil zaregistrovat dva poškozené sklepy,“ popsala policejní mluvčí Eva Michalíková.

Vyšel proto ven a zamkl vstupní dveře. Pak hned zamířil za majitelkou poškozených sklepů, vše jí řekl a žena okamžitě přivolala policii. 

„Pachatelé se na místě snažili zahladit stopy a vypáčené zámky se pokusili vrátit zpět s tím, že se ničeho nedopustili, nebylo jim to však nic platné,“ poznamenala Michalíková.

Jeden z vykrádačů skončil ve vazbě

Oba muži ve věku 23 a 28 let totiž nebyli pro policisty neznámí. Právě naopak. Strážci zákona o nich věděli, že mají poměrně bohatou trestní minulost. Například kriminalisté z ostravské části Přívoz měli na oba výtečníky spadeno.

„Staršímu muži komisař sdělil obvinění ze spáchání přečinů krádeže ve formě pokusu a porušování domovní svobody. Trestní stíhání je vedeno na svobodě,“ dodala policejní mluvčí.

Mladší z dvojice tak snadno nevyvázl, měl toho totiž na svědomí mnohem více. V Mariánských Horách i v Přívozu vykrádal sklepy a společné prostory domů, odkud bral například jízdní kola a kočárky. Jednou se dokonce vloupal do firemního skladu, odkud vzal 80 metrů hliníkového kabelu. Celková škoda činí takřka čtvrt milionu korun.

„Tento muž byl obviněn ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Policejní komisař také podal podnět na vzetí do vazby, který byl soudcem akceptován. Obviněný muž se ke všemu doznal a s policisty spolupracoval,“ zakončila policejní mluvčí.