VIDEO: Zloděj svlékal figuríny, přes mříže obchodů bral oblečení i boty

  • 3
Na poměrně neobvyklý způsob krádeží se zaměřil 28letý muž z Ostravy. Z figurín umístěných v obchodech stahoval oblečení, boty a různé doplňky, někdy odešel s plnou náručí lupu. Jenže policisté ho nakonec vypátrali.

Figuríny zloděj obral nejméně v sedmi případech, policisté ještě prověřují, jestli nemá na svědomí více krádeží. Do ostravských obchodních center chodil buď ráno před otevřením obchodů, případě nedlouho po jejich zavírací době. Společné prostory byly přístupné, ale pohyb lidí po nich už minimální.

„Přestože obchody vždy byly zabezpečeny mřížemi, dokázal se zmocnit oblečení, které měla figurína na sobě. Jednalo se například o boty, bundu, kabelku, ale také batoh,“ popsala policejní mluvčí Eva Michalíková. Obvykle muž figurínu přes mříže povalil, přitáhl k sobě a pak už kradl.

Jen jednou odešel s prázdnou. To když z jedné figuríny stahoval koženou bundu, jenže ta se zasekla a on už nedosáhl.

Kradl v centru Ostravy a také v městských částech Zábřeh a Vítkovice. Občas bral i jízdní kola před obchody nebo nářadí ze skladu. Celkem škoda přesáhla čtvrt milionu korun, muž čelí obvinění z krádeže a porušování domovní svobody. Hrozí mu až pětileté vězení.

Případ připomíná nedávné podobné praktiky zlodějů rovněž v Ostravě. Ti se však zaměřovali na hodinky, které také brali skrz spuštěné mříže (podrobnosti zde). I oni byli odhaleni.