Železniční přejezd ve Vendryni na Třinecku, který hlídá moderní systém odhalování přestupků. | foto: Město Třinec

První „chytrý“ přejezd v Česku umí posílat přestupky rovnou úředníkům

  • 22
Řidiči, kteří dlouhodobě porušují dopravní předpisy na železničním přejezdu ve Vendryni na Třinecku, budou mít od středy smůlu. Správa železnic tam od února spustí systém automatizovaného zaznamenávání a vyhodnocování přestupků. Jde o první takto zabezpečený přejezd v Česku.

„Přejezd přes koridorovou trať ve Vendryni je zabezpečený výstražnými světly a závorami. Kvůli častému nerespektování signalizace jej pracovníci Správy železnic zahrnuli mezi vytipované lokality, kde mají na chování řidičů dohlížet inteligentní kamery,“ vysvětlil mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Chystaný systém se na přejezdu ve Vendryni testoval po velkou část minulého roku. Už samotný zkušební provoz podle starosty Vendryně Raimunda Sikory provoz na přejezdu zklidnil.

„Už se dostalo do povědomí, že tam jsou kamery, takže se situace určitě zlepšila,“ konstatoval starosta. „V minulosti bylo vjíždění na přejezd častým prohřeškem, dnes si řidiči dávají větší pozor. Zahájení ostrého provozu se několikrát odkládalo, takže věřím, že teď už k němu dojde.“

Automatizovaný systém nebude jen fotit automobily na přejezdu a posílat je dál úředníkům.

Další přejezdy budou následovat

„Kamery registrují také spuštění světelné výstrahy a po uplynutí přiměřené doby na bezpečnou reakci řidiče potom i průjezd každého vozidla,“ vysvětlil Dušan Gavenda.

Následně speciální software všechna získaná data automaticky roztřídí. „Informace o přestupcích aut do tří a půl tuny postoupí příslušné obci s rozšířenou působností, v případě vozidel nad tři a půl tuny dopravnímu inspektorátu Policie České republiky,“ vysvětlil mluvčí Gavenda.

Práce zaměstnanců Správy železnic zavedením automatického systému sledování přejezdu ve Vendryni nekončí. „Po analýze ostrého provozu bude možné systém v této podobě spustit i na dalších vytipovaných železničních přejezdech,“ doplnil mluvčí.

Nejmodernější zařízení pohlídá železniční přejezd ve Vendryni nedaleko Třince.

Nejmodernější zařízení pohlídá železniční přejezd ve Vendryni nedaleko Třince.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz