Krvavý superměsíc, zatmění Měsíce 28.9.2015

Krvavý superměsíc, zatmění Měsíce 28.9.2015 | foto: Milan Haluška

Hvězdárny v kraji zvou na zatmění Měsíce, obávají se však počasí

  • 0
Za příznivého počasí nabídne dnešní večer lidem neobvyklou podívanou. Mezi jedenadvacátou hodinou a půlnocí se totiž Měsíc úplně schová do zemského stínu. Hvězdárny v Moravskoslezském kraji proto chystají pozorování.

Například v Ostravě vychází Měsíc ve 20.27 hodin. Právě od tohoto okamžiku mohou lidé zatmění sledovat. Ostravské planetárium nabízí pozorování, ovšem ne v areálu hvězdárny. Uskuteční se o kousek dál – u autobusové zastávky Rozcestí k Planetáriu v Ostravě-Porubě.

Ani hvězdárna v Českém Těšíně nezůstává pozadu. „Lidé mohou dorazit na společné sledování kolem 21. hodiny,“ uvedl správce hvězdárny Martin Podžorný.

Třinecká hvězdárna společně s knihovnou připravila pozorování na vrcholku hory Javorový. Dostavit se může kdokoliv.

„Vyvezeme nahoru technické zázemí a kolem 20. hodiny už budeme připravení. Jen se obávám počasí. Zatím to nevypadá dobře. Hlásí bouřky a zamračeno. Kdyby pršelo, termín akce změníme na příští pátek, ale bohužel už bez zatmění, jen s pozorováním noční oblohy,“ podotkl ve čtvrtek správce třinecké hvězdárny David Vodecký.

Maximální fáze zatmění nastane po desáté večer

Šanci pozorovat zatmění Měsíce budou mít zájemci i v Centru tmavé oblohy na hřebeni Gruně poblíž Starých Hamer. Akce začíná ve 20.30, nutná je předchozí rezervace.

Dnešní zatmění, viditelné prakticky z kteréhokoliv místa v České republice, bude nejdelším v tomto století. Maximální fáze nastane kolem 22.20. Navíc bude možné sledovat i planetu Mars, a to po celou noc.

Dalšího úplného zatmění Měsíce, avšak ne už tak dlouhého, se lidé na území České republiky dočkají 21. ledna 2019 ráno.