Pro šamanské seance s rituálním nápojem si pachatelé objednávali koncentrát...

Pro šamanské seance s rituálním nápojem si pachatelé objednávali koncentrát psychotropní látky z Peru. Jejich činnost ukončil zásah celníků. | foto: Generální ředitelství cel

Gang pořádal rituály s psychotropním šamanským lektvarem, zasáhli celníci

  • 30
Bezmála 150 kilogramů psychotropní látky používané k přípravě rituálních nápojů používaných jihoamerickými šamany navozili do Česka tři Poláci. Nápoj pak nabízeli při tajných seancích movitým klientům. Organizovanou skupinu na Novojičínsku teď zadržela zásahová jednotka.

Podle vyšetřovatelů si členové gangu od roku 2015 objednávali v Peru zásilky s koncentrátem rituálního nápoje Ayahuasca.

Ten obsahuje psychotropní látku DMT a k obřadním účelům jej připravují jihoameričtí šamani z liány Banisteriopsis caapi a dalších rostlin.

„Pachatelé látku v poštovních zásilkách deklarovali jako přírodní barviva a tinktury. Nápoj pak podávali za úplatu účastníkům na tajných ceremoniích a rituálech pořádaných v České republice, a to výhradně solventním klientům z Polska, Rakouska a dalších evropských zemí,“ uvedla mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Činnost skupiny nyní ukončil zásah celní zásahové jednotky v domě na Novojičínsku, který si pachatelé pořídili z výnosu jejich nekalého podnikání. 

„Ostravští celníci z protidrogového oddělení ve spolupráci s příslušníky ostravské expozitury Národní protidrogové centrály dva členy skupiny zadrželi a zahájili úkony trestního stíhání pro spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Hrozí jim trest odnětí svobody ve výši deset až osmnáct let,“ upřesnila mluvčí.

Za vinu jim policie a celníci kladou i nezákonný dovoz nejméně 146 kilogramů této psychotropní látky.

Nápoj Ayahuasca amazonští šamani používají pro komunikaci se světem duchů a pro jiné magické účely.

K jeho účinkům patří změny smyslového vnímání, především vizuálního, změny vnímání času, myšlení a zesílení emočního prožívání. 

V mysli se po jeho požití mohou vybavit i dávno zapadlé vzpomínky. „Je to droga, při užívání dochází k negativním projevům a účinkům na zdraví člověka,“ dodala Kaňková.