Do Opavy přijela tisícovka baníkovců. Některé podniky raději zavřely dřív

  • 8
Do Opavy před čtvrtou hodinou odpolední dorazilo vlakem několik stovek fanoušků ostravského Baníku. Celkově na slezské derby přijela tisícovka příznivců tohoto klubu. Jejich cesta na stadion se obešla bez větších incidentů.

Policie utkání vyhodnotila jako vysoce rizikové a nachystala řadu bezpečnostních opatření. V ulicích Opavy tak hlídkovalo odhadem několik stovek policistů, psovodů a členů antikonfliktního týmu.

 „Na trase mezi nádražím a stadionem jsme nezaznamenali větší incidenty,“ uvedla kolem šesté hodiny večerní policejní mluvčí Zlatuše Viačková. 

K drobné slovní přestřelce došlo jen ve chvíli, kdy menší hlouček Opavanů pozoroval průchod baníkovců poblíž obchodního domu Breda. 

Na příjezd ostravských fanoušků se připravili i provozovatelé některých restaurací a prodejen. Řada z nich raději před čtvrtou hodinou odpolední podniky zavřela. 

Městská policie ve středu a ve čtvrtek také obcházela domy na předpokládané trase a upozorňovala obyvatele na možné komplikace.

„Nabídli jsme jim i možnost přeparkovat vozidla do zabezpečeného areálu magistrátu v Krnovské ulici,“ vysvětlil ředitel Městské policie Opava Jiří Klein.

Chuligány by neminuly postihy

Oba kluby se na své fanoušky s výzvou zachování pořádku obrátily ve společném prohlášení. Opava avizovala, že pro chuligány bude žádat postihy.

„Jen v loňském roce jsme kvůli chování některých rádoby fandů platili pokuty 290 tisíc korun. To dál není možné,“ uzavřel primátor Navrátil.

Po skončení zápasu by se měli fanoušci Baníku opět odebrat k připravenému vlakovému speciálu a kolem deváté hodiny večerní z Opavy odjet. 

Video z dramatického dění před utkáním Opava - Baník v březnu 2017

,