Kastelán kunínského zámku Jaroslav Zezulčík s částí dědictví rodiny Schindlerů.

Kastelán kunínského zámku Jaroslav Zezulčík s částí dědictví rodiny Schindlerů. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Pečetidla, fotky i obrazy. Do Kunína se vrací dědictví rodu Schindlerů

  • 3
Mimořádné cenný náklad přivezli historici Muzea Novojičínska z Rakouska do zámku v Kuníně. Jde o víc než tisícovku obrazů, fotografií, osobních věcí, dokumentů a dalších předmětů z pozůstalosti poslední členky rodu Schindlerů. Ten vlastnil kunínské panství velkou část 19. století.

„Máme například nádherné skleněné pečetidlo hraběte Xavera Harracha a pečetidlo jeho dcery a nejvýznamnější majitelky zámku, hraběnky Marie Walburgy. Otisk pečetidla známe z dobových dokumentů, teď máme jeho originál,“ zmínil kastelán Jaroslav Zezulčík.

Paměť rodu se vrátila

Rodina Schindlerů byla ještě na počátku 19. století chudá, jenže pak získala přízeň Marie Walburgy. A když hraběnka zemřela, zámek odkázala Emilu Schindlerovi. Náhle bohatý rod zámek vlastnil v letech 1828 až 1870.

„Smrtí pětadevadesátileté šlechtičny JudithMarie Schindler v Rakousku rodina sice vyhasla, protože hraběnka neměla potomky, ale nyní se paměť rodu vrací do Kunína,“ vysvětlil kastelán.

Sbírka obsahuje i originál udělení čestného občanství Nového Jičína Emilu Schindlerovi nebo obraz Ernestiny Schindlerové coby nevěsty u zámeckého okna, přes které je vidět oranžerie zničená v 60. letech minulého století.

V Rakousku zůstává třináct cenných obrazů. Zatím

Na jaře historici přivezli z Rakouska tři obrazy a několik starých fotografií. A teď takřka celou pozůstalost včetně snímků ze 60. let 19. století. Nejspíše to jsou nejstarší dochované fotografie pořízené v Kuníně a v Novém Jičíně.

Přes zimu odborníci sbírku roztřídí a na jaře začne výstava Dědictví rodiny Schindlerů.

Historici ještě mají zálusk na asi nejcennější část rakouského odkazu Schindlerů: třináct portrétů mocnářů 18. století, které Marii Walburze darovala císařovna Marie Terezie.