Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nadšenci zachraňují zámek v Bravanticích. Z ruiny se stává pýcha obce

  7:46
Zámek v Bravanticích zahájil turistickou sezonu. Přestože je obec ležící mezi Ostravou a Studénkou jeho vlastníkem jen dva roky, dokázali lidé ze zámeckého spolku vytvořit několik expozic, které představí veřejnosti.
Lidé ze Zámeckého spolku Bravantice společně s obcí zachraňují místní zámek.

Lidé ze Zámeckého spolku Bravantice společně s obcí zachraňují místní zámek. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

„Ukázat zámek lidem je pro nás spíš odměnou,“ říká místostarostka obce Věra Šustková. „Hlavním úkolem bude i letos pokračovat v jeho rekonstrukci.“

Zámecké budovy v dezolátním stavu koupila obec za pět milionů korun. „Byla to ruina, o kterou se už čtvrt století nikdo nestaral. Zarostlá náletovými dřevinami se časem stala místem, kam jsme se báli i chodit,“ vzpomíná členka Zámeckého spolku Bravantice Ivana Dlabajová.

Na zámku je jedním z hlavních koordinátorů dobrovolných brigád a zámeckých akcí. Také teď rozděluje práci dobrovolníkům, kteří přišli: „Ženy mohou vysazovat muškáty do truhlíků a na záhony, chlapi, protože tu máme traktor, budou vyvážet zbytky suti, která je ještě v budově starého zámeckého pivovaru. Děvčata vymetou nádvoří, a pokud pak ještě budou chtít, mohou se přidat k mladíkům, kteří začínají připravovat hranici dřeva na pálení čarodějnic,“ popisuje.

Úkoly jsou rozdány, ale členové spolku již připravují další. Opravit se postupně musí nejen stará vodní tvrz, kterou kdysi přestavěli majitelé na zámek, ale i nová správní budova a pivovar, jež byly přistaveny později.

„Když jsme po koupi poprvé vstoupili dovnitř, zhrozili jsme se,“ popisuje místopředsedkyně zámeckého spolku Leona Pekáriková. „V některých místnostech jsme se brodili třiceticentimetrovou vrstvou suti, v místech pod dřezy a umyvadly byly prohnilé podlahy a propadaly se i stropy v některých pokojích. Na většině podlah leželo linoleum a stávalo se, že když jsme strhli jedno, objevily se pod ním další dvě, nebo tři vrstvy,“ líčí Pekáriková.

Web zámku Bravantice

„Že je zámek v dezolátním stavu a každým rokem je na tom hůř, jsme viděli, když jsme chodili kolem a sledovali, jak na něm přibývá jedno vybité okno za druhým, opadávají okapy a začíná se bortit střecha,“ přibližuje Šustková.

Tehdejší majitel přes rozbité výplně jen připevnil dřevěné fošny, aby se do zámku nikdo nedostal.

„Když jsme v březnu 2021 zjistili, že je objekt na prodej, okamžitě jsme svolali zastupitelstvo a dohodli se, že se dražby jako obec zúčastníme. Koupili jsme ho za pět milionů a deset tisíc. Vyřídit formality nám trvalo tři měsíce, ale v červnu byl zámek náš a my se mohli pustit do oprav,“ uvádí Šustková.

Nejprve dobrovolníci zlikvidovali náletové dřeviny. Za odborné práce při opravě střech, částečné zasklení oken a výrobu informačních tabulí zaplatila obec čtyři sta tisíc, a protože začínala turistická sezona, otevřela zámek návštěvníkům.

Bude se malovat

„Lidé chodili čistě ze zvědavosti. Provázeli jsme je místnostmi, ze kterých jsme postupně vyváželi tuny suti a představovali návštěvníkům jednu místnost po druhé. Zpočátku mohli do většiny jen nakouknout. Časem se prohlídkový okruh zvětšoval a my jsme díky prohlídkám získávali první peníze na rekonstrukce. No a další rok jsme už připravili expozice,“ prozrazuje Šustková a přidává příběh pokojíku pro služku, který sestavili dobrovolníci letos na jaře během jednoho týdne,

„Jeden z brigádníků přivezl z domu postel po babičce, další našel na půdě malou skříň se šuplíky a naše členky pak přinesly stolek, starý šicí stroj a oblečení, které mohla služka nosit. Místnost jsme vyčistili, naaranžovali a zařadili do prohlídkového okruhu,“ dokazuje nadšení pro záchranu zámku.

Oprýskaná malba na zdi pokojíku bude za pár týdnů historií. Obec požádala památkáře, s nimiž konzultuje všechny kroky, o povolení pustit se do výmalby několika pokojů. „Souhlas jsme dostali, takže jsme malování dopsali do seznamu aktivit, které je nezbytné dokončit co nejdřív, abychom mohli pokoj pro služky opět ukazovat lidem,“ doplňuje Dlabajová.

Důvod? Prostě ho musíme zachránit, říká starosta Postoloprt o koupi zámku

Součástí prohlídek je i panel, na kterém Bravantičtí představují své vize. „Naším snem je vrátit do Bravantic nejen rybník, který byl za pivovarem, ale i soustavu původních vodních kanálů. Věříme, že na jejich vybudování bychom mohli časem získat i dotaci, protože důmyslný systém vodních cest, který kdysi u zámku byl, by mohl být dobrou prevencí vzniku povodní, s nimiž v obci poměrně často zápasíme,“ je přesvědčena Pekáriková.

Prozrazuje, že právě u zámecké vody kdysi sídlilo jedno z bravantických zámeckých strašidel, a to vodník, jehož socha by měla časem stát u vstupu na zámek. Aby rekonstrukce byla rychlejší, požádali letos Bravantičtí o dvě dotace a grant.

„Už víme, že nám Moravskoslezský kraj poskytne půl milionu na nátěr střechy a instalaci okapů na starém zámku. Získali jsme také stotisícový grant na podporu komunitního života v zámeckém areálu a použijeme ho na úpravu předzámčí,“ vyčísluje Šustková.

Pálení čarodějnic i letní kino

O deset tisíc požádala obec ještě Region Poodří, který vypsal grant Malý leader na kulturní aktivity. „Pokud peníze získáme, pokryjeme jimi část výdajů na zámecké kulturní léto,“ upřesňuje místostarostka Šustková.

Víkendové komentované prohlídky totiž nejsou jediným kulturním děním na zámku. Po pálení čarodějnic, které bude koncem dubna, se mohou návštěvníci těšit na červnové letní kino a v srpnu na zámecké divadlo. V září naplánoval spolek na zámku gulášfest a v říjnu čeká na děti den plný pohádek.

„Maminky mezi nás velmi často přivádějí i pětiletá dítka. Ta pod dozorem dospělých třeba přinesou spadlou větev, nebo se zapojí do zdobení prostor před zámkem i v něm,“ dodává Pekáriková. „Takže den plný pohádek bude vlastně takovou odměnou, kterou jim chceme dát za jejich pomoc.“

Obec Bravantice leží mezi Ostravou, Studénkou a Bílovcem.

Obec Bravantice leží mezi Ostravou, Studénkou a Bílovcem.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Den před žhářským útokem viděl, jak si Natálka hraje. Pak dívku fotil popálenou

17. dubna 2024

Seriál Z fotografie z Popáleninového centra Fakultní nemocnice v Ostravě bolela duše a snad se nenašel...

Přesuny v extralize: Hradecký útok posílí Pour z Plzně, do Vítkovic míří Hladonik

24. dubna 2024  12:13,  aktualizováno  13:38

Hokejisté Hradce Králové získali novou posilu do útoku. Barvy Východočechů bude hájit Jakub Pour,...

Důl Gabriela se za půl miliardy promění ve vzpomínkový park. Získal dotaci

24. dubna 2024  12:54

Hlavně na turistiku bude zaměřen POHO Park Gabriela, jeden ze strategických projektů...

Kdo je třinecký Adámek? Tichý tahoun, co měl vždycky co říct. A teď bije do očí

24. dubna 2024

Premium Hokejová extraliga spěje do finiše, už tento týden pozná mistra. Třaskavá série mezi Třincem a...

Ostravané se zapojí do mapování městské přírody. Čím více fotek, tím lépe

24. dubna 2024  8:26

Do celosvětového soutěžního projektu pozorování městské přírody City Nature Challenge se letos...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...