Centrum Ostravy pod smogovou poklicí (2012)

Centrum Ostravy pod smogovou poklicí (2012) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

„Smogová žaloba“ Ostravě nevyšla, nový primátor je pro jiné řešení

  • 5
Zřejmě definitivní tečku za snahou Ostravy prokázat, že hlavní zodpovědnost za špatné ovzduší nenese město, ale stát, teď dal Nejvyšší správní soud. Zamítl kasační stížnost Ostravy vůči rozsudku Městského soudu v Praze.

Za špatné ovzduší v Ostravě může značnou měrou stát. Právě stát musí zajistit, ať nejsou porušována práva lidí na příznivé životní prostředí a ať funguje systém vedoucí k dodržování imisních a emisních limitů.

Žaloba na stát

  • Město ji podalo na jaře 2010 a soud se jí zabýval dvakrát.
  • Městský soud v Praze ji nejprve řešil loni v březnu. Soudci ji ale tehdy odmítli bez detailního projednání, neboť ji město podle nich nepodalo v zákonné lhůtě.
  • Město ale nesouhlasilo a obrátilo se tehdy poprvé na Nejvyšší správní soud. Ten řekl, že se žaloba musí projednat znovu.
  • Soud proto žalobu znovu řešil v říjnu, ale ani tehdy s ní město neuspělo a vůči rozsudku podalo kasační stížnost.

Takových verdiktů se Ostrava domáhala žalobou vůči vládě, Ministerstvu životního prostředí a Ministerstvu dopravy. Ale neuspěla. Nejvyšší správní soud (NSS) v pátek zamítl kasační stížnost, již město podalo vůči předchozímu rozsudku Městského soudu v Praze.

„Teď už přichází v úvahu jen ústavní stížnost, případně stížnost v Bruselu,“ podotkla Renata Kolková, vedoucí odboru legislativního a právního magistrátu.

Primátor Tomáš Macura netajil, že on osobně není příznivcem žalob na stát.

„Využil bych změněné politické konstelace hlavně na vládní úrovni. Pevně věřím, že město může dosáhnout jistých kroků, které povedou ke zlepšení životního prostředí v Ostravě jiným způsobem než podáváním žalob,“ uvedl Macura.

Informaci o zamítnuté kasační stížnosti vzali na vědomí městští radní, o dalším postupu ale rozhodnou až poté, co se seznámí s odůvodněním NSS a po konzultaci s právníky města.

Primátor s náměstkyní Kateřinou Šebestovou, která má na starosti ochranu životního prostředí ve městě, se příští týden plánují setkat s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem a jednat chtějí třeba i s ministrem dopravy.

„Osobně vnímám problém životního prostředí jako velmi důležitý. Do budoucna věřím v možnost dohody. Chtěli bychom postupovat ve stylu ‚když mě vyhodí dveřmi, vrátím se oknem‘,“ sdělil primátor.