Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Důchodci často dluží kvůli dětem. Nejvíc exekucí mají v Ostravě a Karviné

  • 9
Zadlužených důchodců, kterým značnou část starobní či invalidní penze spolyká exekuce, v Moravskoslezském kraji přibývá. Nejvíc jich je v Ostravě a Karviné. Nedokážou splácet úvěry, dluží za obecní poplatky, nebo je dostaly do průšvihu dluhy jejich dospělých dětí.

Celý život pracoval. Ve svých 70 letech má pan Petr z Ostravy nárok na důchod ve výši 13 tisíc korun. Na rozhazování to není, ale protože jde o muže, který se naučil skromnosti, mohl by podzim života prožívat v klidu. Ten mu ale nedopřejí statisícové dluhy.

„Po odchodu do penze jsem si přivydělával v pojišťovnictví a docela se mi dařilo. Prodal jsem malý byt, koupil velké auto a chtěl rozjet podnikání ve větším,“ vzpomíná muž. Vinou řady vlastních chyb i vlivem okolností včetně ekonomické krize však záhy o vše přišel. Zbyly mu jen dluhy a účty u bank, kde si dál půjčoval na vysoký úrok.

„Většinu důchodu spolykaly exekuce a další dluhy. Někdy mi nezbylo ani na jídlo. Tak se ze mě stal bezdomovec. Když jsem neměl peníze, přespával jsem u známých nebo ve starém autě, které jsem koupil na splátky. I to mi ale zabavili,“ líčí senior, který nakonec požádal o osobní bankrot. Loni mu ho soud schválil. „Naštěstí. Kdyby ne, už bych tu nebyl. I tak je mi těžko. Stále hledám nějaký přivýdělek,“ dodává.

Kvůli zadluženým potomkům přicházejí senioři o dům

V podobné situaci jako pan Petr je 80 tisíc českých důchodců. Takovému počtu lidí musí strhávat peníze Česká správa sociálního zabezpečení, která vyplácí důchody.

„Nárůst exekucí u důchodců je obrovský. Před sedmi lety jsme registrovali 40 tisíc exekuovaných důchodů v zemi, teď dvojnásobek,“ říká Gabriela Jízdná, šéfka odboru exekucí Okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ) v Ostravě.

„V čele tohoto žebříčku je bohužel Moravskoslezský kraj. Nejvíc případů z celé země je konkrétně v Ostravě a Karviné,“ doplnila ji ostravská kolegyně Lada Šupčíková, vedoucí odboru sociálního pojištění. Podle ní se mnozí lidé domnívají, že na starobní nebo invalidní důchody nelze exekuci uplatnit.

„To je velký omyl. Exekuovat lze důchody i nemocenské dávky. Jednotlivcům, kteří nevyživují jiné osoby, musíme z důchodů nechat jen nezabavitelnou částku. Ta letos činí 6 118 korun,“ dodala Šupčíková.

Obě úřednice shodně tvrdí, že senioři se nejčastěji dostávají do dluhové pasti ze tří důvodů. Na splátku menšího dluhu si berou větší úvěr. Neřeší obecní poplatky, třeba za odpad či psy, ani pokuty za dopravu. A snaží se pomoci dětem.

„Právě ten třetí případ je v poslední době typický. Staří rodiče darují svůj byt či dům dětem s podmínkou, že tam dožijí, nebo se vlastním majetkem zaručí za jejich dluhy. Výsledek je takový, že rodina o dům přijde. I když věcné břemeno přechází na nového vlastníka, vztahy bývají tak napjaté, že senioři se nakonec ze svého domova raději odstěhují,“ popisuje Lada Šupčíková.

Přesný počet lidí v kraji, kterým penzi krátí exekuce, úředníci zatím neznají. Odhadují ale, že jich je kolem 13 tisíc. „Náš počítačový systém počítá v regionech úkony související s exekucí důchodů. A těch přibývá. Předloni jsme jich dělali 65 tisíc, loni už 69 tisíc,“ líčí Šupčíková.