(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: ZZS MSK

Záchranáři v Moravskoslezském kraji loni ošetřili nejvíc pacientů v historii

  • 0
Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje ošetřila loni nejvíc lidí od svého vzniku v roce 2005. „Našich 63 posádek zvládlo loni téměř 121 tisíc výjezdů, což je oproti předloňskému roku nárůst o čtyři tisíce,“ říká mluvčí moravskoslezské záchranky Lukáš Humpl.

„Ošetřili jsme 106 300 pacientů, což je o čtvrtáct tisíc více než v roce 2011,“ dodal. 

Sanitní speciály podle něj vyjížděly průměrně ke 330 případům denně a posádky při nich ošetřovaly okolo 290 nemocných či zraněných lidí, což je o desítku pacientů denně více než v roce 2016 a o celé čtyři desítky více než v roce 2011.

Nárůst výjezdů i ošetřených pacientů je v posledních letech trvalým jevem. Každý rok tak záchranáři trhají nové rekordy. Jaký je důvod? Podle mluvčího je jich víc. Některé lze vyčíst ze samotných statistik ošetřených pacientů.

Úrazů je stejně, nemocných víc

„Loni jsme ošetřovali přes 21 tisíc pacientů, kteří utrpěli nějaký úraz či nehodu. Většina jich byla spíše lehkých či středně těžkých a bezprostředně neohrožovaly život postiženého, ale 280 zraněných bylo ve vážném stavu a 74 z nich musely naše posádky resuscitovat. Zachránit se nám nepodařilo 121 postižených osob, tedy o sedm více než v roce 2016,“ popisuje Humpl.

Zajímavé ale podle něj je, že počty úrazů se v posledních letech nemění, zůstávají zhruba na stejných číslech plus minus sto ošetřených. A podobné je to i s výjezdy k lidem s psychickými obtížemi, kterých záchranáři loni ošetřili 4,5 tisíce, nebo k lidem, již si chtěli ublížit, kterých bylo téměř 900.

„Naopak každý rok stoupá počet výjezdů k pacientům s tělesným onemocněním. Jednoznačně to souvisí s tím, že populace stárne a senioři jsou více nemocní,“ objasňuje jeden z hlavních důvodů častějších výjezdů záchranky Lukáš Humpl.

Kvůli náhlému onemocnění nebo prudkému zhoršení zdravotního stavu vyjeli loni záchranáři v Moravskoslezském kraji bezmála k 67 tisícům pacientů, a ošetřili tak o deset tisíc lidí více než předloni.

Sanitku někdy volají z pohodlnosti

Markantní nárůst výjezdů však podle Humpla souvisí nejen se zdravotním stavem seniorů, ale také se změnami dostupnosti zdravotní péče. Například s tím, že v kraji se postupně rušily výjezdové pohotovostní služby. „Poslední zanikla před dvěma lety v Ostravě,“ připomněl mluvčí.

Někteří lidé si podle něj nyní záchrannou službu přivolají i v případech, kdy by si správně měli dojít ke svému praktickému, případně odbornému lékaři, nebo zajet na pohotovost.

„Stává se, že nás volá pacient kvůli silné bolesti a otoku nohy a dispečerce tvrdí, že se zranil před chvílí. Posádka po příjezdu na místo zjistí, že pacient sice utrpěl popsaný úraz, ale už před třemi dny. Pacient argumentuje tím, že až teď postižené místo začalo víc bolet. Někdy dodá, že kdyby jel na pohotovost, musel by tam dlouho čekat, ale se sanitkou bude mít přednost,“ líčí Humpl.