ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ZZS MSK

Záchranáři loni vyjížděli častěji, zaměstnávaly je nehody i úrazy při sportu

  • 0
Týmy záchranářů z Moravskoslezského kraje loni vyjížděly častěji. Jejich pomoc potřebovalo 121 400 pacientů, což je o 1 300 více než v předcházejícím roce. Vzrostl jak počet výjezdů k nemocným, tak i k úrazům a nehodám.

Dispečeři krajského zdravotnického operačního střediska denně přijali na svých linkách průměrně tisícovku hovorů a na telefonních číslech tísňového volání hledalo pomoc asi 200 tisíc lidí.

Celkem loni posádky sanitních vozů zasahovaly téměř ve 140 tisících případech, tedy v průměru až 383krát denně. „Lékařské týmy většinou vyjížděly k pacientům s obtížemi, jejichž zdravotní stav se náhle zhoršil,“ uvedl mluvčí krajské záchranné služby Lukáš Humpl.

Nemocných ošetřily lékařské týmy na 82,5 tisíce. Ve srovnání s rokem 2021, kdy bylo ošetřených 52 tisíc, jde o více než 30tisícový nárůst výjezdů, na kterých se 600 zákroků neobešlo bez resuscitace. Přes 1 500 pacientů se lékařům zachránit nepodařilo.

Strašák jménem covid

„Mezi důvody výjezdů patřily také loni dechové obtíže, na které si lidé stěžovali především v covidových letech. Ve chvíli, kdy se jim špatně dýchá, mají nemocní stále strach, že za jejich problémy může být covid, a pro jistotu volají k nám,“ podotkl Humpl.

V loňském roce, oproti rokům covidovým, narostl i počet výjezdů k dopravním nehodám nebo ke sportovním úrazům. Zdravotníci museli v terénu ošetřit na 23 500 zraněných, tedy o zhruba 2 300 více než v uplynulých letech.

„Covidová doba, kdy jsme jezdili k méně úrazům, je pryč,“ vyhodnotil navýšení počtu Humpl. „Čísla zraněných se vracejí do let před covidem, kdy lidé více sportovali a byl větší pohyb aut mezi městy a okresy.“

Nárůst dopravních nehod v kraji potvrzují i policisté. „Loni jsme vyjížděli k
10 228 dopravním nehodám, což je o 222 více než v roce 2021. Zemřelo při nich 41 lidí, což je také nárůst, a to o 12 osob,“ sdělila mluvčí policie Pavla Jiroušková.

Zásahy u sebevražd

Výjezdy záchranářů směřovaly také k 5 805 klientům s psychickými problémy. Zde se počet výjezdů navýšil přibližně o pět set. „Jednalo se hlavně o pacienty s depresemi, které s sebou mohla přinést i ekonomická krize loňského roku. Pomáhali jsme ale i pacientům s akutními psychotickými stavy a lidem závislým na návykových látkách,“ uvedl Humpl.

„Přes 1 600 klientů se samo úmyslně zranilo nebo se pokusilo o sebevraždu. Ve vážném stavu jsme po příjezdu našli více než 170 z nich, z toho 23 jsme oživovali a devadesát dalších si záměrně přivodilo smrt,“ doplnil.

Za uplynulý rok má na svém kontě 616 misí také vrtulník. „Za pacienty jsme nalétali 756 hodin, z toho 84krát jsme museli vzlétnout v noci,“ upřesnil David Koudelka, vedoucí lékař Letecké záchranné služby Ostrava. „Pro evakuaci pacientů v nepřístupném terénu jsme ve 23 případech použili i palubní jeřáb.“

Mezi záchranáři v kraji pracují také dvě skupiny, které zasahují při událostech mimořádného rázu. „První z nich je tým pro specializovanou činnost, který loni zasahoval u 104 mimořádných událostí, jako byly požáry výškových budov, nález munice nebo transporty s potřebou vysoce specializované péče, mezi které patří převozy pacientů s mimotělním krevním oběhem,“ objasnil mluvčí.

Členové druhého, takzvaného intervenčního týmu pak poskytují první psychickou pomoc blízkým či pozůstalým na místech zásahů. „Loni vyjížděli téměř ke stovce případů a podporu poskytli 238 lidem ve stresu. V listopadu se stala tato skupina součástí krajského zdravotnického intervenčního týmu, který dnes propojuje tyto odborníky napříč zdravotnickými zařízeními v celém kraji,“ dodal Humpl.