Oblast karantény v Polsku označují výstražné tabule na dopravních značkách.

Oblast karantény v Polsku označují výstražné tabule na dopravních značkách. | foto: Město Český Těšín

Netopýr měl vzteklinu. Nákaza teď hrozí psům, varuje českotěšínská radnice

  • 4
Radnice v Českém Těšíně varuje své obyvatele před rizikem nákazy vzteklinou. V ohrožení jsou především lidé, kteří při venčení psů přecházejí státní hranici a procházejí se na území polského Těšína. Právě tam totiž veterináři nedávno objevili nebezpečné virové onemocnění.

„Přímo ve středu města Cieszyn byl na začátku měsíce nalezený netopýr nakažený vzteklinou. S ohledem na tuto skutečnost upozorňují tamní úřady chovatele zvířat, která jsou náchylná na onemocnění touto chorobou, že platí zákaz přemísťování zvířat do a z ohroženého území,“ vysvětluje mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková.

Podotkla, že Poláci při jednání českotěšínsko-těšínské komise pro bezpečnost požádali Čechy, aby uvědomili místní obyvatele o riziku nákazy i o zpřísněných kontrolách.

„Lidé se psy, kteří nyní přecházejí z Česka do centrální části polského Těšína, mohou vystavit své zvíře nebezpečí nákazy vzteklinou. Navíc podle nařízení Státní veterinární správy Polské republiky mohou být požádáni o předložení dokladů o očkování proti vzteklině a mezinárodního průkazu zvířete v zájmovém chovu, které musí mít chovatel při překročení hranice u sebe. A pozor, zvíře, které vstoupí do oblasti karantény, ji nesmí podle veterinárního nařízení opustit,“ líčí Havlíková.

Oblast karantény je označená výraznými výstražnými tabulemi na dopravních značkách. Jde prakticky o tříramenné území ve středu města – kousek od nábřeží až po železniční kolej a z další strany po evangelický hřbitov. Psi ani kočky tam nesmí běhat volně. Navíc tam nyní platí zákaz výstav, lovení zvířat a podobně.