Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vědci shánějí dárce krve pro výzkum rakoviny. Hledají ve zdravých rodinách

  • 0
Vědcům, kteří zkoumají genetický vliv na vznik nádorových onemocnění, chybí dobrovolníci ochotní darovat krev. Problém je, že do výzkumného projektu s názvem CZEcanca se mohou hlásit jen starší lidé ze zdravých rodin.

„Do výzkumu už se zapojilo 550 zájemců z celé země. Ale aby vědci mohli zjistit, proč u některých lidí propukne rakovina a jakou roli v tom hraje dědičnost, potřebují získat pětkrát víc dobrovolníků,“ poznamenala Radka Miloševská, mluvčí holdingu Agel, jehož novojičínské laboratoře se podílejí na výzkumu.

„Ví se, že za rozvojem onkologických onemocnění stojí kromě životního stylu také některé geny, tedy dědičné vlivy. A právě proto je výzkum zaměřen na analýzu těchto „podezřelých“ genů,“ konstatoval vedoucí oddělení vzdělání a výzkumu AGEL LAB Spiros Tavandzis.

Podotkl, že vědci porovnávají změny v DNA onkologických pacientů s DNA zdravých lidí, kteří onkologické onemocnění neprodělali a ani se nevyskytlo v jejich nejbližší rodině. Jenže takových lidí je velmi málo.

„Ozvaly se stovky zájemců, ale po zjištění základní anamnézy vyhověla podmínkám jen desetina z nich. Abychom získali průkazné výsledky, potřebujeme krev od 2 500 lidí ve věku nad 60 let, v jejichž rodině se v průběhu tří generací nevyskytlo žádné onkologické onemocnění,“ vysvětlil Spiros Tavandzis.

Zájemce čeká odběr vzorku krve a pohovor se sestavením rodokmenu. Informace o nejbližším odběrovém místě lze získat na bezplatné telefonní lince 800 700 701.