Výstava erotické kresby Káji Saudka má rekordní návštěvnost. Potrvá do června.

Výstava erotické kresby Káji Saudka má rekordní návštěvnost. Potrvá do června. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Jen pro dospělé. Výstava erotické kresby Káji Saudka má rekordní účast

  • 43
Do přízemí mohou všichni, první a druhé patro je vyhrazené jen pro dospělé. Opavský Dům umění hostí unikátní výstavu erotických děl i fragmentů kreslíře Káji Saudka.

Více než 150 vybraných kreseb, komiksů, olejů na plátně i skic s erotickou tematikou zahrnuje průřez od začátku do konce Saudkovy tvorby včetně prací, za které byl odsouzen do vězení. 

Většina děl výstavy s názvem 18+ nevznikla na uměleckou objednávku, ale čistě ze Saudkovy touhy tvořit. „Výstava má podtitul Od komiksu přes erotiku k pornografii a lidé uvidí i zatím nikdy nevystavené práce tohoto geniálního kreslíře, zapůjčené ze soukromých sbírek,“ uvedl dramaturg Opavské kulturní organizace Jan Kunze. 

Výstava je v Opavě k vidění od poloviny března, už nyní hlásí organizátoři rekordní návštěvnost. „Za necelé dva týdny jí vidělo 1 700 lidí. V průměru naše výstavy přitom měsíčně navštíví kolem osmi set lidí,“ dodal Kunze. Všichni plnoletí se mohou tvorbou již nežijícího kreslíře kochat až do 3. června. 

Kája Saudek zemřel před necelými třemi lety, bylo mu osmdesát let. Od nehody v roce 2006, kdy mu zaskočilo v ústech sousto masa a začal se dusit, ležel v komatu v nemocnici. Patřil mezi přední české kreslíře. Jeho kniha Muriel a andělé byla vyhlášená nejlepším tuzemským komiksem všech dob.