John Cage ve Frankfurtu nad Mohanem v roce 1968, kdy ho zachytil fotograf

John Cage ve Frankfurtu nad Mohanem v roce 1968, kdy ho zachytil fotograf Andreas Pohlmann. | foto: Archiv MF DNES

Do Ostravy za mistrem experimentu, představuje se John Cage

  • 0
V Domě umění v Ostravě byla v úterý zahájena nevšední výstava o novodobém klasikovi experimentálního umění. John Cage je sice už dvě desítky let mrtev, svým neobvyklým přístupem však ovlivňuje stále více umělců.

"Výstava je svým způsobem malým průzkumem toho, co zůstalo z Cageova odkazu v postmoderní situaci," řekl kurátor expozice Jozef Cseres. K vidění jsou například nevšední Cageovy fotografie, obrazy inspirované jeho tvorbou, video nebo zvukové instalace.

Mezi zúčastněnými umělci jsou někteří Cageovi spolupracovníci a přátelé i mladší umělci inspirovaní jeho dílem. Česko zastupují například Jiří Šigut, Marian Palla, Milan Grygar.

Nejvíce vystavujících je z Cageovy rodné země, Spojených států amerických. Nechybí mezi nimi ani dirigent a skladatel Petr Kotík, jehož zásluhou mohli Cageovy skladby slyšet také diváci v Ostravě.

"Najdeme tu známá díla od proslulých autorů i kusy vytvořené speciálně pro tento projekt. Chceme připomenout lidem význam a vliv Johna Cage v současném netolerantním světě, " uvedl Jozef Cseres.

Název výstavy Membra Disjecta odkazuje na proslulou Cageovu metodu nakládání s různými inspiračními prameny i na různorodost vystavené sbírky. Podtitul Chceme říct něco o Johnovi, je zase parafrází názvu Cageovy pamětné vizuální pocty Marcelu Duchampovi. Výstava potrvá do 25. listopadu a nabídne i doprovodný program.