Ve Frýdku-Místku se zrodily asi nejpřekvapivější výsledky komunálních voleb v...

Ve Frýdku-Místku se zrodily asi nejpřekvapivější výsledky komunálních voleb v Moravskoslezském kraji. Na snímku hlasování v ZŠ na ulici Jiřího z Poděbrad. (11. října 2014) | foto: Jan Smekal, 5plus2.cz

Do moravskoslezských měst vtrhlo ANO, ČSSD drží bašty. Mimo Frýdek-Místek

  • 5
Hnutí ANO ovládlo kromě Ostravy i několik velkých radnic v Moravskoslezském kraji. Výhru slaví například v Opavě a určitě největším překvapením komunálních voleb v regionu se stalo jeho prvenství v dosavadní baště ČSSD, Frýdku-Místku.

Tam, kde se sociální demokraté rozhádali nebo čelili policejnímu vyšetřování, tak u voličů propadli. ANO vzala nejspíše nejvíce hlasů pravicovým ODS a TOP 09, protože u těchto dvou stran pokračoval propad oblíbenosti. ČSSD však například své bašty na Karvinsku uhájila.

1 Karvinsko

Jednoznačné vítězství, přesto znatelný ústup. Tak lze hodnotit výsledek ČSSD v Karviné. V minulých volbách v roce 2010 získala přes polovinu hlasů, letos „jen“ 33,80 procent, což znamená ztrátu šesti mandátů.

Kompletní výsledky komunálních voleb v kraji

Primátorem sice možná zůstane Tomáš Hanzel (ČSSD), ale musí se domluvit na koalici. Na výběr má ANO 2011 a komunisty. Spojenectví s KDU-ČSL + Stranou zelených by na většinu hlasů v zastupitelstvu nestačilo. Další variantou, pro socialisty velmi nepříjemnou, by byla koalice ANO s komunisty. Získaných 21 hlasů by pro většinu v zastupitelstvu stačilo.

Pokud si někde dělali komunisté zálusk na vítězství, byl to Havířov. Nakonec se to jen o tři procenta nepovedlo, i tak ale KSČM získala o jeden mandát více než minule (nyní 13 mandátů) a od ČSSD s 15 mandáty se drží na dohled.

Starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD).

Ze zastupitelstva vypadla ODS, o to mohutnější nástup předvedlo ANO, které má deset zastupitelů. Primátorem asi zůstane sociální demokrat Zdeněk Osmanczyk.

Víchovo. Tak se pořád může přezdívat Bohumínu. Senátor a dlouholetý starosta Petr Vícha (ČSSD) opět získal absolutní většinu, byť už ne přes šedesát procent, ale „pouze“ přes padesát. I zde ODS nahradilo ANO.

2. Frýdecko-Místecko

Ani MHD zdarma nepomohla sociálním demokratům k udržení magistrátu ve Frýdku-Místku. Policejními vyšetřováními zmítaná ČSSD skončila na druhém místě, vítězem se stává hnutí ANO. Socialistům jistě nepomohlo ani zbourání sportovní haly, kterou kromě menší haly nahradilo obří obchodní centrum, přesto však platili za hlavní favority.

Michal Pobucký (ČSSD) už primátorem Frýdku-Místku nejspíše nebude.

Pád z 37 procent na 22 je velký sešup znamenající ztrátu šesti zastupitelů. Skládání povolební koalice však bude velmi náročné, nabízí se například sestava ANO + sdružení Naše město F-M a lidovci.

Jen jeden mandát schází sdružení SNK Osobnosti pro Třinec k absolutní většině v zastupitelstvu. Dosavadní starostka Věra Palkovská všechny ostatní převálcovala. Zajímavostí je jeden z mála úspěchů Úsvitu přímé demokracie. V Třinci získal přesně pět procent.

3. Novojičínsko

Úspěch za úspěchem sbírá mladý starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák. Zatímco jinde sociální demokraté ztráceli, v Novém Jičíně, někdejší baště ODS, mají oproti minulým komunálním volbám o sedm procent a čtyři zastupitele více.

Starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák (ČSSD).

Občanští demokraté v čele s bývalým starostou Ivanem Týlem se dlouho pohybovali kousek nad pěti procenty, ale nakonec se vyšvihli nad deset procent a předběhli lidovce, komunisty i zelené. Nestačili však na stříbrné ANO s bývalými členy ODS v popředí.

Kopřivnice zůstává jediným větším městem, kde zvítězila ODS. Jenže to může být Pyrrhovo vítězství, protože málokde volby skončily tak vyrovnaným výsledkem. Do zastupitelstva se dostalo devět stran a sdružení, po čtyřech mandátech mají ODS, ČSSD i ANO. Povolební vyjednávání tam opravdu nelze závidět.

4. Opavsko

Hádali se, hádali. A podle toho v Opavě vypadal volební výsledek. Před čtyřmi roky bylo sdružení SOS pro Opavu s 28 procenty slavným vítězem, jenže ve vedení magistrátu se rozhádali a rozdrobili na více sdružení.

Starosta Vítkova Pavel Smolka.

Výsledek? Změna pro Opavu s náměstkem Daliborem Halátkem 8,46 procent, Zelená pro Opavu s bývalou lídryní Pavlou Brady 6,57 procent. Vítězem se proto stalo ANO s takřka 23 procenty. Hnutí zřejmě osloví druhou sociální demokracii, jenže ani společně jim to k většině nestačí. A do zastupitelstva se dostalo devět stran a sdružení.

Značně nepřehledná je situace i ve Vítkově. Sdružení nezávislých kandidátů v čele se současným starostou Pavlem Smolkou sice zvítězilo, ale zdaleka ne tak dominantně jako v roce 2010. Tehdy SNK získalo sedm mandátů, nyní čtyři. A jen o jedno místo méně mají hned čtyři konkurenti: lidovci, ANO, Změna pro Vítkov a SNK pro Vítkov a místní části.

5. Bruntálsko

Starostou Bruntálu nejspíše zůstane Petr Rys z vítězného sdružení STAN a nezávislých kandidátů. Jen na polovinu předešlého výsledku spadla sociální demokracie.

Zajímavostí mohou být dvě místa pro Úsvit přímé demokracie. Zcela vypadli dva koaliční partneři - ODS a TOP 09. Lze předpokládat pokračování spolupráce STAN a ČSSD. Ale stále jim scházejí dva hlasy do většiny.

Velmi zajímavé bude povolební vyjednávání i v Krnově. Také tam totiž sociální demokracie bez dosavadní starostky Aleny Krušinové padla a místo ní se z vítězství těší ANO. Stejně mandátů jako ČSSD mají komunisté a SNK.