Stezka Valaška na beskydských Pustevnách

Stezka Valaška na beskydských Pustevnách | foto: Krajský úřad MSK

Vstupy zdarma kraj zrušil. Před turistickými atrakcemi se tísnili lidé

  • 23
Moravskoslezský kraj ruší akci Vstupy zdarma. Hejtman Ivo Vondrák to oznámil na brífinku po jednání krajského krizového štábu. Zdůvodnil to tím, že správci turistických cílů nerespektují hygienické požadavky.

„Bohužel, nelze tolerovat, že se nechávají před těmito atraktivitami čekat lidé v dlouhých frontách bez toho, aby byl zajištěný patřičný odstup,“ vysvětlil Vondrák

Příkladem takové situace, o kterých hovořil hejtman, jsou například sobotní záběry České televize ze Stezky Valaška na beskydských Pustevnách. Před vstupem na vyhlídku se tvořily dlouhé fronty.

Projekt, který byl zahájen na začátku září, měl za cíl nalákat návštěvníky do kraje. Zdarma bylo téměř šedesát turistických cílů. Na náhradu vstupného kraj vyčlenil třicet milionů korun.

Turistickým lákadlům kraje od té chvíle skutečně skokově přibylo návštěvníků. Například areálem ostravské zoo prošlo v září téměř 119 tisíc lidí, což je trojnásobně více než loni v září.

Atrakce zdarma lákají davy lidí, zoo řešila i pokus o krádež kozy

Jenže velké davy působily i problémy. A to nejen v souvislosti se zhoršující epidemiologickou situací v regionu. Lidé dělali nepořádek, ničili a kradli majetek.

Provoz řady míst zapojených do projektu už omezilo vládní usnesení, které k dnešku uzavřelo muzea, galerie, výstavní prostory, hrady, zámky a obdobné historické nebo kulturní objekty, hvězdárny a planetária. 

„V tomto usnesení ovšem nejsou zmíněny například rozhledny, stezky a jiné venkovní typy turistických atraktivit,“ vysvětlil aktuální krok kraje Ivo Vondrák. Ten zároveň vyzval obyvatele regionu, aby se v příštích dnech co nejvíce zdržovali v soukromí a vyhýbali se místům, kde se pohybuje více lidí.