Justiční stráž přivádí obžalovaného Aleše Reka do jednací síně Krajského soudu v Ostravě. (20. dubna 2021) | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

Opakovanému upadnutí soud neuvěřil. Za surovou vraždu dostal muž 16 let

  • 8
Krajský soud v Ostravě poslal na 16 let do vězení pětačtyřicetiletého Aleše Reka. Muž při brutálním napadení zavraždil svou o jedenáct let starší známou. Rek se hájil, že na ženu jen několikrát upadl, soud však nepřesvědčil. Soudce naopak řekl, že s tak devastujícími zraněními se setkal zcela výjimečně.

Muži hrozilo za vraždu deset až osmnáct let vězení. Rozsudek zatím není pravomocný, Rek si ponechal lhůtu pro případné odvolání, státní zástupce se této možnosti vzdal.

Soudní senát nepřistoupil na verzi obžalovaného, který tvrdil, že na smrti známé nenese vinu a pokud jí zranění způsobil, tak neúmyslně.

„Známá byla hodně opilá, já taky. V předsíni upadla a nemohla sama vstát. Já se jí snažil pomoci, ale nedařilo se a několikrát upadla a já také několikrát na ni, nejméně dvakrát nebo třikrát. Jak? No koleny a samovolně, nechtěl jsem to,“ líčil u soudu dramatické chvíle Rek, který je vysoký 190 centimetrů a váží 95 kilogramů.

Obhájce pak poukazoval na to, že Rek vedl spořádaný život, a to do okamžiku, než začal žít se ženou, která byla alkoholičkou, z čehož vznikaly četné potíže a spory.

Právě Rekova dosavadní bezúhonnost byla pro soud polehčující okolností. Soudce nadto ještě zmínil, že obžalovaný nakonec zavolal pohotovost, byť s určitým prodlením.

Tím však okolnosti svědčící pro nižší trest skončily. Naopak velmi přitěžující byl rozsah a závažnost ženiných zranění po útoku.

Soudce: Tělesná schránka byla zborcena

„Zranění byla naprosto likvidační. Uvnitř jejího těla nebyly životně důležité orgány, které by nebyly poškozené. Její tělesná schránka byla naprosto zborcena, měla rozlomený hrudní koš, potrhané orgány jako srdce, slinivku nebo játra,“ zmínil soudce v odůvodnění rozsudku s tím, že obhajobou požadovaná změna kvalifikace na neúmyslné zabití, případně těžké ublížení na zdraví, rozhodně není možná.

Žena měla roztržené srdce i plíce. Jen jsem na ni upadl, říká obžalovaný

Obžalovaný v soudní síni také tvrdil, že se mu známá před smrtí svěřila s tím, jak byla někde chvíli předtím napadena, zbita a okradena. „Nevím kde a od koho. Měla klíče od bytu, tak chodila ven, jak chtěla,“ poznamenal.

Znalci však jednoznačně uvedli, že s takovými zraněními by se rozhodně nemohla pohybovat.

Rek odmítl, že by ženu někdy napadl, stejně tak prý nikdy neuhodil žádnou jinou. To je však v rozporu s prvním policejním výslechem, kde připustil, že ženu napadl pěstmi. U soudu jen potvrdil, že stále více propadal alkoholu a i v den ženiny smrti pil celý den pivo, fernet a víno. Stejně si prý počínala i známá.

Rek se vyučil zahradníkem, v poslední době však nepracoval a rovněž přestával platit nájem. Znalci však uvedli, že povahou není agresivní.

21. dubna 2021

,