Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: František Vlček, MAFRA

Vrať mi kabelku, křičela dívka na lupiče. Ten ji ještě znásilnil

  • 214
Odvahu projevila dívka, kterou pozdě v noci v ostravském obvodu Vítkovice přepadl lupič. A krutě se jí to vymstilo. Doběhla ho a žádala, aby jí vrátil ukradenou kabelku. Útočník ji namísto toho znásilnil. Policie pachatele do hodiny dopadla. A varuje, aby ženy nechodily pozdě v noci samy.

Devatenáctiletá dívka se třetí červencový den vracela z hudebního festivalu domů. Ve Vítkovicích, přesnější místo policie neuvedla, ji oslovil neznámý muž. Dala se na útěk, ale dotyčný ji dostihl. „Muž se snažil kabelky zmocnit. Nakonec se mu to podařilo a utekl,“ popsala ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Jenže s tím se mladá žena nehodlala smířit. Vyrazila za darebákem a dostihla ho. Chtěla kabelku získat zpátky, křičela, aby ji vrátil. Se zlou se potázala. Násilník se na ni vrhnul a znásilnil ji. Když už bylo po všem, žena využila příhodné chvíle a utekla. I se svou kabelkou.

Násilníkovi hrozí až deset let vězení

Hned poté velmi rozrušená volala na policii. „Informací nebylo mnoho, ale od oznámení neuplynula ani hodina a policisté z oddělení hlídkové služby pachatele našli. Poté kriminalisté získali dostatek důkazů, aby mohlo být zahájeno trestní stíhání,“ sdělila policejní mluvčí.

Nakonec soud souhlasil se vzetím třiadvacetiletého násilníka do vazby. Za znásilnění a loupež mu hrozí až desetileté vězení.

Policie upozorňuje, aby napadení v případě loupeže věc raději dobrovolně vydali. Často se totiž stává, že oběť pak dopadne ještě znatelně hůře, například bývá zraněna, ale může přijít i o život.

Slzák? Ano, ale ne na dně kabelky

„Dívkám doporučujeme, aby se v noci nepohybovaly odlehlými místy samy. Situaci lze řešit dohodou s kamarády, rodiči či blízkými, kteří dívku z akce doprovodí či zajistí přepravu. Letní akce, festivaly i prázdniny obecně přinášejí možnost různých aktivit, kdy se mladí lidé vrací domů velmi pozdě. Vhodné je mít k dispozici také obranné, například slzotvorné prostředky,“ uvedla Holčáková.

Upozornila však, že často bývají slzáky uloženy na dně kabelky pod dalšími věcmi, což rozhodně není ideální. Využít lze ale například i klíčů nebo parfému.