Svědci u soudu potvrdili, že za hlasy dostali zaplaceno. Ilustrační foto

Svědci u soudu potvrdili, že za hlasy dostali zaplaceno. Ilustrační foto | foto: Jan Karásek, MAFRA

Volili jsme za peníze, řekli voliči v Těšíně. Soudce za nimi přijel z Ostravy

  • 14
V Českém Těšíně začal soud vyslýchat svědky v kauze údajného nakupování hlasů v komunálních volbách. A první svědci soudcům potvrdili, že za vhození předem vyplněného lístku s hlasy pro SOS pro Český Těšín skutečně dostali zaplaceno.

"Do urny jsem vhodil předem vyplněný volební lístek pro SOS pro Český Těšín. Po odvolení jsem v autě dostal 700 korun," řekl padesátiletý Miroslav Nytra.

Žije jako bezdomovec a u soudu potvrdil, že stejně společně s ním volilo SOS pro Český Těšín přibližně 40 dalších lidí.

Další svědek Jiří Chrástecký u soudu řekl, že viděl pět nebo šest lidí před volební místností ve Štefánikově ulici volit do přenosné urny. Svědek popsal, že jim pak lidé z červeného auta, mezi nimiž byli hlavně Romové, dali peníze.

Jednání ostravského krajského soudu probíhá v provizorní síni v českotěšínské radnici. Soudci tak chtěli zajistit, aby přišlo co nejvíce předvolaných svědků.

Soudce ještě před jejich výslechem uvedl, že se na sociální síti Facebook objevil leták neznámého autora, který sliboval finanční odměnu za důvěru. "Peníze, které jiní utrácejí za nákladnou volební kampaň, dáme přímo vám," stálo na letáku (o letáku slibujícím peníze za hlasy voličů čtěte také zde).

Stížnost proti regulérnosti komunálních voleb podaly čtyři politické subjekty - Nestraníci, Hnutí pro Těšín, TOP 09 a Strana zelených. Ze skupování voleb viní stranu SOS pro Český Těšín, kterou vedl jako lídr Marian Kuś.

Strany si stěžují, že strana svážela do volebních místností voliče a za hlas jim vyplácela 500 korun. A požadují, aby se volby opakovaly.

"Záleží na rozhodnutí soudu. Já ho budu respektovat," řekl Kuś ČTK před zahájením soudního projednávání. Obvinění z kupování hlasů však odmítl. "Je to celé nesmysl. U nás není možné koupit něčí hlas. Máme tajnou volbu," řekl s tím, že on a ani jeho spolupracovníci nikomu za hlas neplatili.

SOS pro Český Těšín získala ve volbách druhý nejvyšší počet hlasů, celkem ji volilo 19,13 % obyvatel města, a získala šest mandátů stejně jako třetí KDU-ČSL. Zvítězila ČSSD s 22,77 procenty a sedmi křesly zastupitelů. Čtvrtá ODS má pět mandátů, komunisté dva a Nestraníci jeden.

,