Cena teplé vody podle pozorovatelů ovlivní letošní komunální volby ve Frýdku-Místku. Ilustrační foto.

Cena teplé vody podle pozorovatelů ovlivní letošní komunální volby ve Frýdku-Místku. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Volby ve Frýdku-Místku nejspíše rozhodne trhák: teplá voda

  • 3
Lidé ve Frýdku-Místku, kteří se chystají jít v říjnu ke komunálním volbám, už vědí, o jaké téma se strhne hlavní předvolební boj mezi ODS a vládnoucími sociálními demokraty. Opozici vadí vysoké ceny tepla, které lidem účtuje firma ovládaná radnicí.

Spory o cenu teplé užitkové vody, kterou do tisíců frýdecko-místeckých domácností dodává společnost Distep, donutily místní politiky svolat mimořádné zasedání městského zastupitelstva.

Zastupitelstvo v pondělí 20. září od osmi hodin ráno bude řešit námitky opozice proti cenám za distribuci teplé vody ve městě.

"Mám už dost té dezinformační kampaně ohledně cen tepla ve Frýdku-Místku," říká primátorka Eva Richtrová.

"Je na čase si vše vyříkat na určité úrovni," zdůvodnila svolání mimořádného zastupitelstva zastupitelstva primátorka.

Cena teplé vody v kraji

Město Kč/GJ

Ostrava 483

Karviná 451

Havířov 486

Frýdek-Místek 591

Opava 630

Nový Jičín 525

Český Těšín 519

Bruntál 545

Ceny jsou uvedeny bez DPH. Zdroj: www.eru.cz

Reagovala tak na výtky opozice, kterým u cen tepla vadí nejen to, že patří k nejvyšším v republice, ale i fakt, že si společnost Distep, která je plně vlastněná městem, přiráží k ceně od společnosti Dalkia, jíž patří místní teplárna, plných 255 korun.

To je podstatně více než před několika lety. Členové koalice ČSSD a KSČM na posledním řádném zastupitelstvu navíc reagovali tím, že jde ze strany ODS jen o mstu poté, co se jim nepodařilo získat zakázku Distepu pro spřátelenou firmu.

"Očekáváme, že na programu jednání nebude jen vyvracení údajných dezinformací o cenách tepla, jak navrhuje primátorka, ale zároveň zodpovězení otázek týkajících se fungování společnosti Distep," řekl volební lídr ODS ve Frýdku-Místku Petr Konůpka.

"Prostor pro své otázky musejí na jednání podle našeho názoru dostat i občané, s nimiž program navrhovaný městskou radou vůbec nepočítá," dodal Konůpka.

Spory v zastupitelstvu sledují pozorně i občané města. "Kdo by nechtěl platit méně za teplo," komentuje vývoj událostí Marek Sellreich z Frýdku. "Obávám se ale, že je za tím víc předvolební politika než snaha o snížení ceny," dodal.

Opozici vadí i fakt, že se na zasedání nemusejí dostat všichni možní zájemci. "Na magistrátu není místo pro větší osobní účast občanů, kteří o ně budou mít pravděpodobně velký zájem. Zasedání by proto mělo být ve větším sále," vysvětlil Petr Konůpka.