(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: David Port, MAFRA

Do boje o Senát míří v Moravskoslezském kraji primářka i Jiří Paroubek

  • 27
Ve třech obvodech v Moravskoslezském kraji budou na začátku října lidé volit i do Senátu. Zatímco v částech Ostravy a Opavska se zdá konkurence poměrně silná, na Karvinsku někteří boj předem vzdávají.

K zajímavým soubojům známých jmen se schyluje zejména v Ostravě. Senátní volby letos zahrnují ostravské obvody Jih, Polanka nad Odrou a Proskovice, které od roku 2012 zastupuje Leopold Sulovský z hnutí Ostravak. A po šesti letech hodlá kandidovat opět.

„Senát považuji za důležitou pojistku demokracie. Patřím tam k opozičnímu křídlu, kterému se již víckrát podařilo korigovat populistické a účelové návrhy zákonů a novel,“ řekl Sulovský, který v roce 1991 jako první Čech pokořil nejvyšší horu světa Mount Everest.

Sociální demokracie se rozhoduje o nasazení poměrně těžkého volebního kalibru - někdejšího premiéra Jiřího Paroubka. Pravděpodobně na kandidátce ale bude, předseda strany Jan Hamáček ve čtvrtek uvedl, že straně jeho podporu navrhne.

O jeho definitivní nominaci se však rozhodne až v polovině června. Ačkoliv podporu mu vyjádřili účastníci městské nominační konference, zatím schází souhlas republikového stranického předsednictva.

„Probírali jsme okolnosti jeho možné kandidatury. Každý kandidát musí být schválen předsednictvem strany. Budu navrhovat předsednictvu, abychom schválili jeho kandidaturu jako nezávislého s podporou sociální demokracie,“ uvedl Hamáček. Podotkl, že Paroubek má v Ostravě silnou podporu. Soudí, že má ostravským voličům co nabídnout. 

O Senát se ucházejí i učitelé, starostové a podnikatelé

Paroubek začal s kampaní už v projevu, ve kterém se představil ostravským sociálním demokratům. Například o Sulovském řekl, že v Senátu předvádí pravicovou politiku, proto není možné, aby pro něj hlasovali levicoví voliči.

„Vítězství v ostravských senátních volbách by se rovnalo zázraku, ale zázraky se stávají. Já jsem změna. Dělám politiku jinak, než se dělala v ČSSD v posledních letech,“ hlásá předpokládaný kandidát.

Jako hlavní téma vnímá Paroubek v Ostravě bytovou problematiku a nedostatek sociálních bytů. Zaměřit by se chtěl také na ochranu životního prostředí a dopravní infrastrukturu.

Nečekanou kandidátku nominovali občanští demokraté. O Senát za ODS a TOP 09 bude usilovat primářka popáleninového centra Fakultní nemocnice Ostrava Zdenka Němečková Crkvenjaš, manželka bývalého ministra zdravotnictví za ČSSD Svatopluka Němečka.

Hnutí ANO v senátních volbách zastoupí zakladatel cukrářské firmy Ollies Ivo Gondek, komunisté vysílají ekonoma a exposlance Reného Čípa a Piráti vysokoškolského pedagoga a literárního historika Martina Tomáška.

Na Opavsku se utkají bývalí poslanci

Tvrdý boj se čeká i ve východní části Opavska. Před šesti lety tam uspěl ředitel Centra sociálních služeb v Hrabyni Vladimír Plaček (ČSSD) a MF DNES už dříve řekl, že by chtěl svou pozici obhájit.

V tom se mu budou snažit zabránit další kandidáti. Velmi širokou pomoc získal starosta Bolatic a bývalý poslanec Herbert Pavera. Kromě domovské TOP 09 jeho kandidaturu podporují ODS, STAN, Zelení a Strana soukromníků.

Voliči budou mít na výběr i dalšího starostu - Josefa Víchu z Hradce nad Moravicí. I tento lidovecký kandidát byl kdysi poslancem.

Další trojice kandidátů se rekrutuje z oblasti vzdělávání. Hnutí ANO vysílá zástupkyni ředitele Základní školy Edvarda Beneše v Opavě Simonu Horákovou, Piráty bude zastupovat ředitel opavského Mendelova gymnázia Petr Pavlíček a komunisty učitel autoškoly Vlastimil Kupka.

Vícha chce obhájit mandát

Jiná bude situace v karvinském senátním volebním obvodu, který zahrnuje západní část regionu, tedy například Havířov a Bohumín. Pravicové strany asi nevěří, že by zrovna tam mohl uspět jejich kandidát, proto například ODS, Piráti nebo TOP 09 nikoho nenasazují.

Stálicí zůstává bohumínský starosta a sociální demokrat Petr Vícha. V Senátu působí už od roku 2006 a kandidovat bude i letos. „Setkávám se pravidelně se starosty obcí našeho okresu, cítím jejich podporu a svou užitečnost,“ řekl Vícha.

Ačkoliv konkurentů není tolik jako jinde, přesto jde v regionu o známá jména. KSČM nominovala bývalou poslankyni a havířovskou primátorku Miladu Halíkovou, za hnutí ANO bude kandidovat Jiří Matěj, ředitel nemocnic v Havířově a v Karviné-Ráji.

Další strany na dotazy MF DNES buď nereagovaly, nebo ještě nemají schválené kandidáty.

,