Jednání mimořádného zastupitelstva v Ostravě-Svinově. Vzadu uprostřed v červené...

Jednání mimořádného zastupitelstva v Ostravě-Svinově. Vzadu uprostřed v červené košili tehdejší starosta Jiří Kusýn z KSČM. (13. srpna 2015) | foto: Ivana Lesková, MF DNES

Volby v Ostravě-Svinově platí. Starosta přesto odstoupí, kvůli alkoholu

  • 1
Horké politické léto v Ostravě-Svinově pokračuje. Zastupitelé řeší, kdo s kým složí novou radu. Nekončící maraton voleb starostů se ale obvodu prodraží. Je Jiří Kusýn skutečně starostou? Byli noví radní zvoleni řádně? Po měsíci od poslední změny vedení svinovské radnice je konečně jasno.

„Volby platí,“ potvrdila v pondělí mluvčí města Andrea Vojkovská. Opozice je zklamaná. Ale ani současná koalice nejásá. Její osud je totiž nejistý. Jisté naopak je, že už 30. září budou muset svinovští zastupitelé vybrat dalšího starostu, od loňska čtvrtého.

A jisté je i to, že politické veletoče se obvodu prodraží. „Každému odvolanému starostovi náleží odstupné ve výši tří měsíčních platů, tedy 150 tisíc korun hrubého. O tom, jak to bude s radními, se musíme poradit s legislativním odborem města,“ řekla Lenka Hrušková (ČSSD), která vedla Svinov od podzimních voleb do 23. července, kdy ji vystřídala první místostarostka Helena Wieluchová (STAN).

Ta však byla ve funkci jen do 13. srpna. Pak se opět změnilo složení koalice a starostou se stal Jiří Kusýn (KSČM).

Wieluchová a dva odvolaní radní poslední změny zpochybnili. Žádali magistrát Ostravy, aby pozastavil výkon všech volebních usnesení zastupitelstva. Byli přesvědčení, že volební proces nebyl v pořádku.

Zastupitelé totiž nejdříve zrušili usnesení o červencových volbách a vrátili tak situaci do stavu, kdy starostkou byla Hrušková, ale vzápětí ji i další členy původní rady odvolali a zvolili nové včetně starosty.

Končí kvůli alkoholu

„Tento postup, byť jej pro jeho značnou komplikovanost a nepřehlednost nelze v žádném případě doporučovat, není sám o sobě v rozporu se zákonem o obcích,“ odpovědělo nyní ministerstvo s tím, že podle názoru jeho právníků není důvod, aby město pozastavilo výkon zmíněných usnesení nebo aby podalo soudu návrhy na jejich zrušení.

Správností postupu si nebyli jistí ani úředníci magistrátu. Čekali proto na stanovisko ministerstva vnitra.

„Přesně to jsem čekala,“ sdělila Lenka Hrušková (ČSSD), která nyní jako první místostarostka zastupuje starostu Kusýna. Ten je už druhý týden na zahraniční dovolené. Vrátí se v pátek. Hrušková ho však zřejmě bude muset zastupovat dál, a to až do 30. září, kdy budou svinovští zastupitelé volit nového starostu.

Jiřímu Kusýnovi totiž nezbude než rezignovat. V uplynulých týdnech měl dva problémy s alkoholem za volantem, které šetří policie jako trestné činy.

„Už jsme mu kvůli tomu pozastavili členství ve straně a po jeho návratu ho vyzveme k rezignaci na post starosty i členství v zastupitelstvu,“ uvedl včera předseda ostravských komunistů Oldřich Jakubek.

Podotkl, že městský výbor doporučil komunistům setrvat v koalici a udržet si místo v radě. Na postu starosty strana netrvá. Kdo má šanci? Těžko říci. „Ve Svinově není nikdy nic jisté,“ říká Lenka Hrušková.