Stříbrné jezero je častým výletním cílem, hygienici jej ke koupání doporučují.

Stříbrné jezero je častým výletním cílem, hygienici jej ke koupání doporučují. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Voda v některých nádržích v kraji je riziková, ukazují výsledky měření

  • 0
Výsledky měření hygieniků v Moravskoslezském kraji z letoška i předchozích let ukazují, že dobrou volbou ke koupání je Slezská Harta, vodní nádrž Žermanice či opavské Stříbrné jezero. Naopak Těrlická přehrada, bohumínské Vrbické jezero či nádrž v Brušperku jsou od začátku léta rizikové a nekvalitní voda tu byla i v minulosti.

Krajští hygienici letos pravidelně sledují pětadvacet koupacích míst v regionu a dvě přírodní koupaliště s provozovatelem – jezero v areálu štěrkovny v Hlučíně a Karvinské moře. Například tento týden odebrali vzorky na 11 z nich.

„V minulém týdnu jsme zaznamenali zhoršenou mikrobiologickou kvalitu v rybníku Tvrdkov na Bruntálsku, kontrolní odběr z tohoto týdne však potvrdil opět vyhovující kvalitu. U ostatních sledovaných míst nebyly ve srovnání s květnovým začátkem monitoringu zaznamenány významnější změny,“ konstatoval mluvčí Krajské hygienické stanice v Ostravě Aleš Kotrla.

Neznamená to však, že by všechny vodní plochy byly bezproblémové. Horší kvalita u těch rizikovějších se ukázala hned v květnu. V Těrlické přehradě, Brušperku a Vrbickém jezeře hrozí onemocnění cerkáriovou dermatitidou.

Tu způsobují larvy motolic, takzvané cerkárie. „Vzniká průnikem parazita do kůže. Ten se uvolňuje z vodních plžů a hledá vodní ptáky, aby mohl dokončit životní cyklus. Kůže po koupání svědí, vyskytují se červená ložiska. Je viditelná i červená cestička, kudy parazit v kůži cestuje,“ popsala kožní lékařka Lucie Jarošová.

Potenciální nebezpečí potvrdily i zkoušky ostravského Zdravotního ústavu. Jeho pracovníci podrobili analýze vodní plže z těchto koupacích míst.

„Výsledky analýz potvrdily, že cerkárie schopné způsobit u lidí cerkáriovou dermatitidu byly uvolňovány z malého počtu plžů nalezených na koupacím místě Těrlicko-střed a na Vrbickém jezeře. Na základě těchto výsledků a s ohledem na hlášená onemocnění v minulých koupacích sezonách nelze vyloučit riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou při koupání v uvedených nádržích,“ sdělil mluvčí Kotrla. 

Lidé přesto tato místa využívají. Odborníci doporučují se po koupání osprchovat.

Další vývoj závisí na počasí

Zápach, pěnu či sníženou průhlednost vody, která může být způsobená znečištěním odpadky, hygienici hlásí v bohušovském rybníku Pod Hradem na Bruntálsku, v nádržích Baška a Olešná na Frýdecko-Místecku a v Údolí mladých, Čerťáku a Kacabaje na Novojičínsku.

Voda je ale vhodná ke koupání a podle rozborů nezávadná s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů. Dobře je na tom i hlučínská štěrkovna, Karvinské moře, koupací biotopy v Úvalně a Studénce a porubské koupaliště.

Více na Počasí iDNES.cz

Jak to bude dál, záleží na počasí. „Dlouhodobější teplé slunečné počasí může ovlivnit rozvoj sinic, intenzivní deště pak zhoršit mikrobiologickou kvalitu,“ uvedl Kotrla s tím, že problémem moravskoslezských vod nejčastěji bývají sinice.

Počasí by v dalších dnech mělo vodním sportům přát, letní parna ale nebudou. Dnes ještě vydrží oblačná obloha a nejvyšší teploty se vyšplhají jen k 24 stupňům, víkend už bude polojasný a teplejší, především neděle.

„S nejvyššími denními teplotami až 27 stupňů Celsia,“ uvedl k nedělní předpovědi Tomáš Ostrožlík z ostravské pobočky ČHMÚ.