Po útoku vlka přišla chovatelka o ovci.

Po útoku vlka přišla chovatelka o ovci. | foto: Renata Miltová

Vlk roztrhal ovci ve středu obce, náhrady škod v kraji už jdou do milionů

  • 65
Pro rodinu Miltových to byl šok. Jejich zahradu takřka v centru Bystřice na Jablunkovsku navštívil v noci na 2. května vlk a roztrhal jednu z ovcí. „Chápu, že vlk občas strhne ovci poblíž lesa, ale nenapadlo mě, že zaútočí i mezi domy,“ řekla Renata Miltová, která chová ovce dvanáct let.

Jako místní rodačka si na útok vlka v centru vsi za 50 let života nepamatuje. Proto měla zvířata zajištěná jen ohradou z ovčího pletiva. Teď už je ale na noc zavírá.

Vlk totiž zřejmě přeskočil nižší plot u silnice, který čeká výměna až po plánované stavbě obecního chodníku.

O tom, že zabíjel vlk, Miltovi nepochybují. „Máme potvrzení od veterináře a navíc toho vlka v noci viděl soused,“ popsala Miltová, která požádala městský úřad v Třinci o úhradu škody. Peníze ale nedostane.

„Nevěděla jsem, že to musím ohlásit do 48 hodin, aby úředníci mohli přijet zvíře ohledat a sepsat protokol. Nejdříve jsem sháněla novou ovci, protože ta druhá nemohla zůstat sama,“ dodala žena.

Škody způsobené některými chráněnými zvířaty včetně vlka hradí stát prostřednictvím krajských úřadů. V Moravskoslezském kraji vyplacené sumy stoupají.

Například za rok 2003 vyplatil úřad chovatelům necelých 60 tisíc korun, za rok 2007 poprvé přes milion, za rok 2010 přes čtyři miliony a za rok 2020 poprvé přes sedm milionů.

„Za loňský rok vyřešil kraj 94 škodných událostí, z toho v 59 případech šlo o útok vlka, dvakrát škodil medvěd a jednou rys. Zbylé škody způsobily další druhy živočichů: vydra, kormorán a bobr,“ uvedla mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Velkých savců je stále málo

Ačkoli podle narůstajících škod to vypadá, že vlků, kteří byli v minulosti v Česku vyhubeni, i dalších velkých savců v kraji přibývá, podle ochránců přírody to tak není.

„Na území kraje se pohybují dvě smečky a dva teritoriální páry vlků. Rysů žije v Beskydech, Vizovických vrších a Javorníkách na české i slovenské straně nejvýše patnáct. Medvědi chodí jen občas odjinud. Životaschopnost místní populace tak závisí na propojení s jinými a migraci velkých savců ze Slovenska a Polska,“ vysvětlil Martin Strnad z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Podle agentury ale brání pohybu zvířat silnice, domy, ploty a další bariéry vystavěné člověkem. Podle nové metodiky však musí Češi myslet na ochranu zvířat a jejich migraci už při pořizování územních plánů a následných stavbách.

A časem má zmizet i část stávajících bariér. Třeba Ředitelství silnic a dálnic chystá stavbu mostu pro zvířata - takzvaného ekoduktu, přes dálnici I/11 v Mostech u Jablunkova za 170 milionů. „Letos bude hotová projektová dokumentace pro vydání společného územního a stavebního povolení ekoduktu. Stavět začneme zřejmě v roce 2024,“ řekl Miroslav Mazal z komunikačního týmu ŘSD.

Nárůst populace vlků a případný přesun do regionu podpoří i zákaz jejich lovu, který má od června platit na Slovensku.