VIDEO: Vlčice v Javorníkách vyvedla sedm mláďat, poprvé po třiceti letech

  • 58
Poprvé po třiceti letech, kdy se na česko–slovenské pomezí vrátili vlci, mohou ochránci přírody potvrdit, že se ve smečce narodila mláďata. Vyvedla je vlčice v Javorníkách. Ekologové zároveň potvrdili, že v Beskydech přišli letos na svět i rysí potomci.

Malá vlčí smečka se v Javorníkách usadila v roce 2018. Cenné informace o jejím rozmnožení se podařilo získat díky intenzivnímu monitoringu Hnutí Duha a spolupracovníků ze Slovenska.

Pár momentů ze skrytého života vlčí rodiny se sedmi přírůstky zdokumentovali zoologové přímo v terénu.

„Vlci se na česko–slovenském pomezí vyskytovali spíše jen přechodně. Po několika desítkách let se konečně podařilo potvrdit jejich rozmnožování. Doufáme, že se bude vlčí rodině dobře dařit. Její vývoj v terénu nadále intenzivně sledujeme,“ řekl koordinátor monitoringu velkých šelem Michal Bojda.

Podle Dany Bartošové z Chráněné krajinné oblasti Beskydy jsou mláďata budoucností každého živočišného druhu a nadějí na jeho přežití. 

„Rozmnožování vlka v této okrajové části Karpat je významné také proto, že jeho početní stavy jsou zde dlouhodobě velmi nízké. Na přítomnost vlčí rodiny by nyní měli brát zřetel chovatelé hospodářských zvířat na horských samotách a zejména v noci řádně zabezpečovat své ovce, kozy a telata, a předcházet tak konfliktním situacím,“ doporučila Bartošová.

Mladé mají i tři samice rysa

Letos poprvé se matkou stala také rysice Lucka, pošesté devítiletá rysice Draža a mláďata má i stejně stará rysice Heřmína sledovaná pomocí telemetrického obojku.

Podle Mariána Slamka a Jozefa Bučka z Národného lesnického centra potřebují velké šelmy pro svůj život dostatek životního prostoru a dostatek potravy.

„Úspěšná reprodukce vlků a rysů potvrzuje skutečnost, že stavy spárkaté zvěře, jejich přirozené potravy, jsou v současnosti v dané oblasti vysoké, což negativně projevuje na stavu mladých lesních porostů. Dokladují to i výsledky mysliveckých statistik,“ konstatovali oba ochránci přírody. Šelmy tak pomohou s regulací spárkaté zvěře.

„Reprodukce a vlčí přírůstky naznačují, že potenciál pro život vlka v tomto pohoří nepochybně existuje. Oslovili jsme už příslušné lesní úřady, které usměrňují činnost uživatelů honiteb. Cílem je zabezpečit ochranu vlka nejen ‚na papíře‘, ale i přímo v terénu,“ doplnil Peter Drengubiak ze Správy CHKO Kysuce.

Beskydy jsou jediným místem v České republice, kde se trvale vyskytují všechny tři druhy velkých šelem. Jejich ochrana se neobejde bez trvalé mezinárodní spolupráce. Na území CHKO Beskydy a CHKO Kysuce při monitoringu a ochraně rysů, vlků a medvědů vzájemně spolupracují Správa CHKO Beskydy, Správa CHKO Kysuce a Hnutí DUHA Olomouc.

Vlci na začátku června v Bernaticích na Trutnovsku roztrhali deset daňků: