Andrej Babiš měl při dvoudenní návštěvě vlády v Moravskoslezském kraji dobrou náladu. (25. dubna 2018) | foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Vláda slíbila Ostravsku 1,7 miliardy na knihovnu, galerii a koncertní sál

  • 14
Druhý den návštěvy vlády v demisi v Moravskoslezském kraji „létaly“ miliardy korun. Premiér Andrej Babiš s některými ministry slíbili, že stát výrazně přispěje na výstavbu vědecké knihovny, přístavby Domu umění a nového koncertního sálu.

Podle dohody podepsané v Třinci ministrem kultury Iljou Šmídem, hejtmanem Ivo Vondrákem a ostravským primátorem Tomášem Macurou by měla vláda přispět dohromady 1,7 miliardy korun, kraj a Ostrava přidají další 1,7 miliardy.

Výstavbě Černé kostky, jak zní projekt nové vědecké knihovny poblíž krajského úřadu, přístavby Domu umění Bílý stín a koncertní síně pro 1 300 diváků vedle Domu kultury by už tak z finančního hlediska nemělo nic bránit.

Naopak na rekonstrukci přistávací dráhy mošnovského letiště za až dvě miliardy korun zřejmě stát nepošle ani korunu. A kraj si zřejmě bude muset půjčit.

Babiš: Letiště? Půjčte si

„Kraj je v dobré finanční kondici, doporučil jsem panu hejtmanovi využít výhodných úvěrů Evropské investiční banky,“ zarazil některé naděje na vládní pomoc premiér Andrej Babiš.

„Ta nabídka není špatná, ale věřím, že se na opravě dráhy může podílet i vláda,“ neztrácí naději hejtman Vondrák.

Hejtman pak ocenil pomoc s třemi „kulturními“ projekty, zvláště pak s knihovnou.

„Stávající prostory vědecké knihovny jsou opravdu v tristním stavu, jako vědci se mi při každé její návštěvě chce skoro plakat. Podobný dojem tento nevyhovující stav zřejmě udělal i na vládu, a tak jsme si plácli. Návštěva vlády tak má další konkrétní výsledek,“ řekl Vondrák.

,