ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Spory mezi vítkovickými fotbalovými kluby skončily u insolvenčního soudu

  • 0
Gordický uzel připomínají spory dvou fotbalových klubů, spojovaných, alespoň jménem, s někdejším vítkovickým fotbalovým mužstvem, které v roce 1986 získalo i prvoligový mistrovský titul. Klub FC Vítkovice 1919 (FCV) podal 1. září letošního roku insolvenční návrh na Městský fotbalový klub Vítkovice. S tím, že mu MFK dluží 1,13 milionu korun.

„Tato pohledávka sestává z nevrácených zápůjček zapůjčených navrhovatelem dlužníkovi v období roků 2018 a 2019,“ stojí v insolvenčním návrhu podaném FCV.

O osm dnů později se v hledáčku insolvenčního soudu ale ocitl i klub FC Vítkovice 1919.

Na ten podalo insolvenční návrh hned několik trenérů s tím, že jim klub neplatí podle dohody. Peníze neměli podle návrhu dostávat od ledna do června letošního roku.

Vedení MFK dluh vůči FCV zpochybňuje. Klub FCV 1919 podle advokáta klubu, v podání zaslaném insolvenčnímu soudu, dostatečně nedoložil doklady o vzniku dluhu, soud by podle něj měl insolvenční návrh odmítnout.

„Více se k tomu v této chvíli nebudeme vyjadřovat,“ nechtěl situaci dále komentovat Martin Hloch, člen představenstva.

Podle Marka Pohorelliho, staronového předsedy klubu FC Vítkovice 1919, který se stal předsedou v březnu letošního roku poté, co uspěl v soudním sporu ohledně zneplatnění valné hromady z května 2018, ale půjčky MFK skutečně putovaly.

„Půjčky dávalo už předchozí vedení klubu, je prokazatelné, že ty peníze z účtů odešly,“ tvrdí Pohorelli.

I jeho klub se ale v minulém týdnu objevil v insolvenčním rejstříku. O své peníze se prostřednictvím soudu přihlásili trenéři, kterým klub dluží peníze.

„Peníze trenérům skutečně dlužíme,“ uznal nevyplacené částky Pohorelli. I zde se ale odvolává na „předchozí vedení“.

„Jde o dluhy předchozího vedení, peníze nám zadržuje FAČR (Fotbalová asociace České republiky – pozn. red.). Jsme jediným klubem v republice, kterému ještě asociace nezaplatila. Stejně tak jsou zablokovány i peníze, které by nám mělo vyplatit město,“ tvrdí.

Kvůli sporům trpí i tamní mládež

Peníze fotbalové asociace i ostravského magistrátu jsou v současnosti zablokovány kvůli chaotické situaci v obou klubech.

Hlavní obětí sporů jsou děti. Ostravští zastupitelé sice pro mládežnický fotbal ve Vítkovicích pro letošek schválili osm milionů korun, jejich vyplacení je ale podmíněno vyjasněním situace mezi MFK a FCV.

Původně měly kluby čas do června, ale k dohodě nedošlo. V září pak spory eskalovaly.

„O insolvenčních řízeních víme, jsme účastníky,“ komentovala situaci Andrea Hoffmannová, náměstkyně ostravského primátora.

„Situaci v klubu sledujeme od října 2019, kdy jsme se od rodičů a příznivců o problémech dozvěděli. Vyzývali jsme oba kluby, aby se domluvily, ale marně. Rodiče i děti se stali rukojmími, hráči nemohou přestupovat, my nyní jen můžeme čekat, jak rozhodne FAČR,“ řekla.

Cesty MFK Vítkovice a FC Vítkovice 1919 se před časem rozešly kvůli rozporům ve vedení klubu, kdy o některých krocích musely rozhodovat i soudy. Někdejší A tým sestoupil z druhé ligy, kvůli finančním problémům se nepřihlásil do MSFL a nyní hraje jen divizní soutěž. Bez problémů je nyní snad jen Akademie MFK, která funguje nezávisle na klubu.