Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vítkovice Heavy Machinery jsou v insolvenci, zastavila se výroba

  10:39aktualizováno  19:10
Představenstvo ostravské strojírenské společnosti Vítkovice Heavy Machinery ve středu podalo na firmu insolvenční návrh. Jako způsob řešení úpadku navrhlo reorganizaci. Ve firmě, která zaměstnává přibližně 800 lidí, se zastavila výroba. Dodavatelé energií jí odpojili elektřinu a teplou vodu, zaměstnanci jsou od středy doma s 80 procenty mzdy.

Výroba ve vítkovických strojírnách. | foto: Vítkovice a.s.

„Lidé to nesou hodně špatně. Od vedení firmy máme informace, že momentálně nemají finanční prostředky na to, aby vyplatili mzdy,“ řekl předseda Základní organizace OS Kovo Těžká mechanika Vítkovice Miroslav Solanský. Výplatní termín v podniku má být v pátek.

Předseda představenstva VHM Jaromir Schmid uvedl, že musí nastat zásadní restrukturalizace, při které by se počet zaměstnanců významně snížil. Největší dluhy má podle něj firma vůči dodavatelům energií. O co nejrychlejším obnovení výroby se intenzivně jedná.

„Představenstvo společnosti je přesvědčeno, že optimálním a jediným správným řešením situace je soustředit se pouze na perspektivní části podniku schopné do budoucna ziskového provozu. Ty se v rámci reorganizace můžou stát předmětem nájmu nebo prodeje tuzemským i zahraničním investorům,“ uvedl za firmu Jaroslav Martínek.

Záchranu Vítkovice Heavy Machinery komplikuje věřitel. Rozhodne soud

Noví investoři by podle něj měli platit energie, mzdy zaměstnanců i opravy výrobních kapacit. „Aby společnost neztrácela na hodnotě a aby byla schopna v maximální míře uspokojit věřitele, mělo by dojít v insolvenčním řízení k přerušení výroby jen na minimální dobu,“ dodal.

Ani finanční injekce přesahující 1,6 miliardy korun, kterou do společnosti Vítkovice Heavy Machinery (VHM) nedávno napumpovali investoři Jaroslav Strnad a Martin Ulčák, podle všeho nestačily na definitivní záchranu firmy. 

Už minulý týden firma přišla o dodávky teplé vody, ve středu ráno VHM odstřihla od dodávek elektřiny společnost ČEZ.

„Již řadu měsíců intenzivně řešíme se společností Vítkovice Heavy Machinery otázku narůstajících dluhů za dodávky energií. Bohužel opakovaně nedošlo ze strany Vítkovice Heavy Machinery k naplnění příslibů řešení, a proto jsme v pátek zahájili proces přerušení dodávek energií“ řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

„Elektřinu odpojují po jednotlivých úsecích od ranních hodin, za chvíli bude bez proudu celá firma,“ potvrdil ve středu informaci Miroslav Solanský, předseda odborářské organizace OS Kovo Těžká mechanika.

Zaměstnance čeká nucené volno

Přerušení výroby znamená pro zaměstnance, že je zaměstnavatel pošle domů. „Ode dneška jsou zaměstnanci doma s 80 procenty platu,“ řekl odborový předák. Jestli  své peníze lidé uvidí, ale není jasné. Součástí problému VHM je i fakt, že firma nemá peníze na výplaty.

„V pátek měl být výplatní termín, vedení nám ale řeklo, že na výplaty nemají prostředky. Řešíme to teď s úřadem práce,“ dodal Miroslav Solanský, podle kterého bylo zhroucení firmy pro všechny zaměstnance velkým překvapením.

Společnost Vítkovice Heavy Machinery se totiž teprve před půl rokem dostala z předchozího insolvenčního řízení, do kterého upadla ještě v době, kdy patřila do skupiny firem Jana Světlíka.

V rámci reorganizace v insolvenčním řízení do firmy investoval peníze hlavně Jaroslav Strnad, zakladatel skupiny Czechoslovak Group, který ve výsledku získal 51 procent akcií firmy. 35 procent ve firmě vlastní E Invest Martina Ulčáka, 14 procent pak zůstalo společnosti Vítkovice, a.s.

„Věci se začaly hroutit během týdne“

„Ta situace je tady už podruhé, všichni zaměstnanci jsou z toho hodně špatní. Bylo to pro zaměstnance z ničeho nic, věci se začaly hroutit během týdne. Ještě dnes by měl být podán insolvenční návrh,“ řekl ve středu ráno Miroslav Solanský.

„Firma nese zátěž obrovské podinvestovanosti, nemá přístup k bankovním úvěrům a zárukám a situace na trhu je taková, že přivedla ke krachu řadu evropských oceláren. Problémy s provozními náklady firmy včetně dodávky energií jsou symptomem této situace. I přes současné problémy je možné udržet klíčové schopnosti VHM v oblasti těžkého strojírenství a přivést jí k zisku,“ komentoval situaci ve firmě už dříve její mluvčí Andrej Čírtek. 

„Bude ale potřebná zásadní restrukturalizace, jejímž výsledkem může být podnik s nižšími fixními náklady a větší flexibilitou v produktové oblasti.“

Patnáct let obrovské podinvestovanosti

VHM jsou producentem ocelí a výrobků z nich. Zhruba 80 procent výroby vyvážejí, hlavně do zemí Evropské unie.

VHM patřily do strojírenského holdingu ostravského podnikatele Jana Světlíka. V březnu 2018 firma skončila v úpadku. Soud schválil její reorganizaci a firmu postupně přebral strategický investor, společnost SPV VTK zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada. Díky tomu, že do VHM vložil peníze a zajistil její financování, mohl tehdy podnik obnovit výrobu. Nyní je většinovým vlastníkem VHM Strnadův holding CE Power Industries.

Soud zamítl žádost VHM o prodloužení lhůty na reorganizační plán

„Investoři ve shodě s představenstvem VHM dospěli k závěru, že přes velké úsilí managementu i významnou finanční injekci, která byla investory na udržení výroby poskytnuta, nelze udržet VHM v současné podobě,“ uvedl Schmid.

Důvodů je podle něj více. „Podnik trpí za uplynulých 15 let obrovskou podinvestovaností, která má za následek poruchovost strojů a špatnou logistiku výroby. Kvůli tomu nedokáže VHM v požadovaném čase a kvalitě plnit nasmlouvané zakázky,“ uvedl Schmid.

Po tříměsíční zastavení výroby na přelomu let 2017 a 2018 sice firma získala významnou část zákazníků zpět, ale za cenu snížené marže. V provozním minusu firma neměla prostředky na potřebné investice. 

„VHM je stále nevhodně dimenzovaná jako společnost dodávající investiční celky. V této podobě nemůže v současném stavu na trhu prosperovat,“ uvedl Schmid. Podnik se podle něj potýká také s evropskými regulacemi, které prodražují výrobu, a levnými dodávkami metalurgických výrobků ze zemí mimo EU.

„Cílem insolvence a navrhované reorganizace je koncentrovat se ve VHM na životaschopné ziskové části a ty dále rozvíjet. To umožní transformovat VHM do podoby, v níž začne rychle generovat provozní zisk, bude možné financovat výrobu a investovat do nezbytných oprav strojů,“ uvedl Schmid.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kuriozita v pravidlech. Dva hokejisté mohou „oslavit“ titul i v případě prohry

17. dubna 2024  6:58

Hokejové finále se teprve rozběhlo, jednoho aktéra ale už teď nemusí s nadsázkou zajímat, jak...

Kouzlo pátého duelu. Sérii neukončuje, podle čísel rozhoduje. Vzepře se Třinec?

25. dubna 2024

Premium Ač se ve středečním finále ještě nerozhodlo o šampionovi, Pardubice jsou statisticky velkým...

Páté finále nám nesedlo. Ale titul moc chceme, je to jako droga, řekl Nestrašil

24. dubna 2024  22:13

V patnácté minutě pátého extraligového finále mohl Andrej Nestrašil třinecké Oceláře poslat do...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Ostravu ovládnou akrobati a žongléři, Cirkulum přiveze balony i interaktivní show

24. dubna 2024  16:36

Novinky z domácí cirkusové scény i umělce z celého světa nabídne divákům osmý ročník festivalu...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...