Provoz ve Vítkovických strojírnách.

Provoz ve Vítkovických strojírnách. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Strnadovy Vítkovice chystají propouštění, v lednu má odejít 78 lidí

  • 4
Na velmi nejistém místě pracují zaměstnanci společnosti Vítkovice Energetické strojírenství. Během několika let jim už potřetí hromadně hrozí ztráta práce.

Nejprve Vítkovice Power Engineering (VPE), pak Vítkovické strojírny a teď Vítkovice Energetické strojírenství (VES). Pro mnoho lidí tři zaměstnavatelé, aniž by změnili místo. Všechny firmy totiž působily v prostorách někdejší vítkovické Kotlárny a Mostárny.

Vítkovice Power Engineering i Vítkovické strojírny se však postupně dostaly do problémů a skončily v insolvenci. Na jejich místo nastoupila společnost Vítkovice Energetické strojírenství. A nyní ani ona zaměstnance nepotěšila.

„Zavolali si nás a řekli, že kvůli problémům budou muset propouštět,“ řekl MF DNES zaměstnanec firmy, který si nepřál být jmenován. „Před časem nás Strnad (majitel VES Jaroslav Strnad, pozn. red.) oslovoval dopisem, ať zůstaneme, ať se vrátíme, že má pro nás práci. A teď nás chce propouštět. Prý to je kvůli tomu, že se nedohodl s Ulčákem,“ pokračoval muž.

Podnikatel Martin Ulčák se společně s Jaroslavem Strnadem stal podílníkem v podniku, který přebral zkrachovalé Vítkovické strojírny, ty zase koupily od insolvenčního správce společnost Vítkovice Power Engineering z někdejšího vítkovického impéria Jana Světlíka.

Firma se chce udržet na trhu

Lidé ze Strnadova okruhu odmítají, že by za propouštěním stály spory mezi podnikateli. Nicméně chystané propouštění zaměstnanců firma přiznává.

„Společnost Vítkovice Energetické strojírenství skutečně k 1. lednu 2020 plánuje snížení počtu zaměstnanců o 78 lidí,“ potvrdil Andrej Čírtek, mluvčí Jaroslava Strnada.

Firma se zabývá výrobou tlakových a netlakových částí elektráren, dílů pro chemický a petrochemický průmysl, segmentů pro ocelářství i další průmyslové obory.

Ke snížení počtu pracovníků vedení prý vede hlavně snaha o udržení se na trhu.

„Pro firmu, která vznikla teprve předloni, je podstatné, aby měla jasně stanovený segment trhu, na který se bude dlouhodobě soustřeďovat. Na ten je nutné nastavit i kapacity společnosti, než se prosadí novými referencemi,“ vysvětlil Čírtek. A propuštění podle Strnadova mluvčího nemusí nutně znamenat ztrátu práce.

Technicky vzdělaní zaměstnanci by jinou práci měli najít

„Všichni lidé, kteří dostanou výpovědi z VES, budou mít možnost přestoupit do sousední firmy VHM (Vítkovice Heavy Machinery, někdejší Těžká mechanika Závodu 3, firma, v níž má Jaroslav Strnad 51 procent, pozn. red.), nebo si dokonce vybrat z pracovních nabídek více společností. Lidé tak mohou mít novou práci doslova jen o dvě tři zastávky tramvaje dál,“ nastínil Čírtek.

Zaměstnanci údajně přestávají slibům věřit. „Naslibovalo se toho už hodně, kdo má vědět, že to bude ve VHM lepší?“ zmiňuje jeden z nich.

Pro technicky vzdělané dělníky a částečně i THP pracovníky firmy by v současnosti neměl být problém najít si práci, protože o ty je nyní v regionu zájem.