VIDEO: Promítání na budově krajského úřadu v Ostravě připomíná revoluci

  • 2
V symbolických 17:11 ve středu začal videomapping k třiceti letům svobody na budově krajského úřadu v Ostravě. Světelné obrazy připomínají osobnosti sametu, nápisy z transparentů i reálné revoluční výjevy. Promítat se bude opakovaně až do konce měsíce, vždy od setmění do svítání.

Slavnostnímu spuštění videomappingu přihlížely v neustávajícím dešti desítky zejména mladých lidí.

„Aby vám to nepřišlo líto, tak před těmi 30 lety bylo počasí ještě horší. Sněžilo, byla břečka, lidé stáli hodiny na náměstí. Alespoň si to užijete i v té realitě ošklivého počasí,“ našel paralelu s rokem 1989 hejtman Ivo Vondrák.

Osmiminutové promítání na budově úřadu pak připomnělo osobnosti sametové revoluce a jejich citáty, znázornilo mapku centra Prahy, kudy šel průvod demonstrantů z Albertova na Národní třídu, nebo například nápisy z transparentů revolučních dnů. 

„Události devětaosmdesátého roku je rozhodně na místě si pravidelně připomínat. Pomáhá nám to si uvědomovat jejich význam a vážit si svobody, kterou jsme si tehdy vybojovali,“ podotkl Vondrák.

Po slavnostním spuštění projekce, která se bude pravidelně opakovat po celý zbytek měsíce vždy po setmění, se zástupci kraje setkali se studenty, aby s nimi prodiskutovali listopadové události a jejich význam.