V Ostravě-Hrabůvce zasahovali hasiči po výbuchu a požáru bytu v prvním patře...

V Ostravě-Hrabůvce zasahovali hasiči po výbuchu a požáru bytu v prvním patře obytného domu. (24.2.2021) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Za výbuch v paneláku obvinili druhého muže, přijel vařit drogy ke známému

  • 12
Kvůli únorovému výbuchu pětipatrového domu v Ostravě-Hrabůvce policie obvinila dalšího muže. Ten na několika místech v Ostravě vyráběl pervitin a v osudný den byl na návštěvě u známého, kde se výrobě drogy věnovali spolu. Hrozí mu až deset let vězení.

Kriminalisté postupně skládají dohromady obraz událostí, jež výbuchu v prvním patře domu v Provaznické ulici předcházely.

Sedmatřicetiletý obviněný letos 24. února přišel ke svému osmačtyřicetiletému známému a společně vyloupali tablety z blistrů příslušných farmaceutických přípravků. Z těch se pak pokusil vyrobit více než čtyři sta gramů pervitinu. To se ale nepovedlo, byt explodoval a začalo hořet.

„Komisař 11. oddělení obecné kriminality Městského ředitelství Ostrava zahájil trestní stíhání a obvinil 37letého muže z Ostravy ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a dále pak z přečinu obecné ohrožení z nedbalosti,“ informovala policejní mluvčí Eva Michalíková.

Policie muži klade za vinu, že na několika místech především v Ostravě vyráběl pervitin.

„Od dosud přesně nezjištěné doby do dne exploze měl opakovaně za pomocí laboratorní techniky, chemikálií a medikamentů nelegálně vyrobit vysoce návykový pervitin, který měl poté distribuovat dalším uživatelům, respektive si jej ponechat pro svou vlastní potřebu,“ upřesnila Michalíková. Kvůli výrobě drogy zamířil i do Hrabůvky.

Mluvčí dodala, že se muž u výslechu doznal a jednání litoval. Za stejný čin byl už minulosti odsouzen, takže mu teď hrozí dvou- až desetileté vězení.

Výbuch a požár v únoru poškodil i okolní byty, evakuováno muselo být čtyřicet lidí. Jeden člověk byl těžce zraněný. Tlaková vlna vybila skleněné výplně okolních oken a poškodila asi desítku aut. Škodu prozatím vyšetřovatelé vyčíslili minimálně na milion a půl.

„Výše způsobené škody bude v průběhu trestního řízení ještě upřesněna,“ dodala mluvčí.

Podle informací iDNES.cz je právě nově obviněný těžce popáleným mužem po výbuchu.

Jde už o druhé obvinění v případu, osmačtyřicetiletého muže, který v bytě žil, policisté obvinili už v únoru, a to  z nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Oba jsou ve vazbě.