Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidé v Záporoží zažívají ruský teror každou noc, píše Ukrajinka z Ostravy

  13:47
Čtvrt milionu uprchlíků přijalo od začátku války město Záporoží na východě Ukrajiny. Někteří nyní znovu prchají. A s nimi i sami obyvatelé města. Na to totiž dopadají denně desítky raket. Situaci ve městě popisuje z Ostravy Anna Rybak, která tady našla i se syny zázemí po útěku z Dnipra a začala spolupracovat s MF DNES.
Ukrajinské Záporoží po nočním odstřelování

Ukrajinské Záporoží po nočním odstřelování | foto: Profimedia.cz

Za poslední dva týdny jich Rusové vypálili více než za předchozích osm měsíců války. Ostřelování zintenzivnili po referendech o odtržení okupovaných oblastí od Ukrajiny a jejich připojení k Rusku.

Zasáhli množství civilních cílů včetně humanitární konvoje. Od přelomu září a října zemřelo kvůli raketovým útokům přes 80 lidí, většina ve spánku, protože nepřítel útočil v noci, a to i na výškové budovy.

Další stovky lidí, některé tahané z trosek budov, jsou zraněné. „V mém bytě úplně vyletěla všechna okna. Slyšeli jsme výbuch, všichni jsme vyběhli na chodbu a pak jsme utekli na ulici. Vedlejší dům byl zničený, totální zkáza. Lidi vybíhali, křičeli, někteří od krve, všude hořelo jako v pekle. I auta hořela. Pak začala explodovat. Bylo to děsivé,“ popsal pro ukrajinské Radio Svoboda Sergej.

„Někde kolem druhé hodiny ráno to vybuchlo, vyběhli jsme s manželkou na chodbu, vytáhli babičku Káťu ze 4. patra a babičku Táňu z 5. patra. Bylo to strašné, ale přežili jsme. Stěhovat se ale nechystáme, prostě nemáme kam jít, nemáme nikde žádné příbuzné, nic,“ pokračoval Vitalij.

Umírají celé rodiny

Další lidé odcházejí, bojí se o svůj život. „Jsme ze Záporoží, situace ve městě se za poslední týden zhoršila, začaly každodenní masivní raketové útoky na město. Je zde mnoho zničených domů, ve kterých žili civilisté, jsou zde zabiti a zranění obyvatelé města. Začalo to děsivě a děsivě to pokračuje,“ řekla Irina.

Lidé často trpí také psychickými problémy. „Celou dobu, hlavně v noci, sedíme v očekávání bombardování. Přidaly se mi samozřejmě také zdravotní problémy, je to nápor na psychiku, nespím. Rozhodli jsme se město opustit. Pojedeme k příbuznému v jiném regionu,“ popsala Irina.

Z města prchá i Světlana: „My sami jsme imigranti z Pologovského okresu. V Záporoží jsme žili téměř pět měsíců u našich příbuzných. Ale teď už není klid ani tady. Zdá se, že nás ruští „osvoboditelé“ chtějí vymazat ze zemského povrchu. Nyní musíme samozřejmě odejít ještě dále. Opustíme Ukrajinu. Jakmile budeme vědět, že naši muži naši rodnou zem osvobodí, vrátíme se domů prvním letem.“

Při raketových útocích na Záporoží lidé umírali téměř denně. Mezi nimi byli například i uprchlíci z těžce zkoušeného města Melitopol. „Za necelé dva týdny každodenního teroru v Záporoží ruští kanibalové zabili raketami desítky lidí. Mezi nimi je devět obyvatel Melitopolu včetně tří dětí. Zemřely celé rodiny,“ uvedl před pár dny Ivan Fedorov ve svém účtu na Telegramu.

Lidem pomáhají specializovaná centra

Lidé prchají z města po vlastní ose, s evakuací pomáhají i dobrovolníci. Bezplatné evakuační autobusy odvážejí lidi do Varšavy. Prioritně matky s dětmi. Autobusy mohou využít pouze ti, kteří se chystají překročit hranice Ukrajiny a mají k tomu potřebné doklady.

Další obyvatelé se přemisťují v rámci země. Na západní Ukrajinu bylo evakuováno například i 128 obyvatel záporožského domova seniorů. Polovina z nich se za války už stěhovala. Do Záporoží přicházeli z Guljajpolu, Orechova, Stepnogorska či Berdjansku.

Byli mezi zhruba 250 tisíci uprchlíky, kteří do Záporoží přicestovali po 24. únoru, kdy Rusko napadlo Ukrajinu. „Na začátku války mířili uprchlíci až na západní Ukrajinu, později jezdili k nám. Úkolem města bylo tyto lidi ukrýt, poskytnout jim pomoc a všechny potřebné věci,“ řekl Anatolij Kurtev, tajemník městské rady Záporoží.

Ve městě existují pro takzvaně vnitřně vysídlené osoby specializovaná centra. V nich mohou uprchlíci získat například teplé oblečení, ale i konzultace psychologů a sociálních specialistů, poradit se při získávání dokladů, pomoci při hledání bydlení.

Lidé berou uprchlíky i domů

Tato centra teď jen budou uprchlíci vyhledávat v jiných městech. Všude úřady a dobrovolníci poskytují evakuovaným osobám základní věci, ale i nábytek a spotřebiče.

Přesídlenci jsou pak ubytováni na ubytovnách, ve zdravotnických zařízeních, modulových domech, místní berou migranty do svých bytů a domů, nabízejí jim své chaty. „Nemůžeme si ve městě pronajmout byt nebo jen tak jít někam dál. Nemáme na to peníze. Všude nás ale zatím přijali a dali nám podmínky pro bydlení. Jsem ráda, že někde můžeme být,“ říká Tatjana.

S dětmi utíká z Rusy obsazeného Melitopolu. Bydlí v Záporožském psychoterapeutickém centru. Uprchlíci mohou získat finanční pomoc na živobytí, lékařské ošetření nebo nákup materiálu na vytápění. Platby se pohybují od tisíce do deseti tisíc hřiven.

Finanční podporu dostávají i lidé, kteří uprchlíky u sebe doma. Pomoc poskytují jak místní dobročinné nadace financované z darů, tak mezinárodní nadace. Například v Záporoží těchto organizací pomáhá šestnáct.

Autor:
  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Najednou takřka čisto. Odborníci prověří souvislost s útlumem huti Liberty

21. dubna 2024  6:57

Okolo ostravské huti Liberty se zlepšila kvalita ovzduší. Odborníci předpokládají, že to souvisí s...

Extra tramvaj i speciální kamery. Ostrava se chystá na hokejový šampionát

25. dubna 2024  16:32

Přípravy na mistrovství světa hokejistů, které se uskuteční v Praze a Ostravě od 10. do 26. května,...

Ostrava přivítá beachvolejbalisty. Na vítěze turnaje čeká unikátní trofej

25. dubna 2024  15:12

Dolní Vítkovice, někdejší průmyslový areál v Ostravě, bude od 5. do 9. června posedmé hostit...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  13:27

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Změny v extralize: Abdul se stal posilou Vítkovic, Klouček se vrací do Budějovic

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

Extraligové Vítkovice pro nadcházející sezonu posílil útočník Jindřich Abdul, který v posledních...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...