ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

V Poodří vysazují stovky stromů, díky nim přežije i hájený brouk páchník

  • 2
V Poodří přibývá stromů ve velkém, sázejí se zejména duby a hrušně. Desetina z plánovaných patnácti set stromů už roste, další tři stovky jsou těsně před výsadbou. Pomohou návratu vzácných druhů, především chráněného brouka páchníka hnědého.

Dobrovolníci a žáci základních škol o víkendu na okraj budoucího lesa v Kuníně doplní 260 hrušní a dubů. Sázet se bude i příští středu, ochránci přírody se školáky ve Staré Vsi nad Ondřejnicí vysadí alej hrušní podél polní cesty.

„Ohlas máme pozitivní, na jednotlivé akce chodí i desítky lidí, především místních. Pomáhají i mladí hasiči,“ řekla Marcela Klemensová ze sdružení Arnika.

Cílem pětiletého projektu s rozpočtem 25 milionů korun je do roku 2023 vysadit půldruhého tisíce stromů.

„Za symbol naší práce jsme si vybrali brouka páchníka. Je velmi vzácný a jeho rozšíření bude důkazem, nakolik jsme přírodě pomohli. Jeho přítomnost znamená, že v Poodří přežijí i další ohrožené druhy,“ uvedla Klemensová.

Páchník hnědý

Podle entomologa Ostravské univerzity Petra Kočárka je Poodří jednou z nejvýznamnějších oblastí výskytu páchníka na Moravě.

„Přežíval tady po staletí díky tradičnímu udržování rozvolněné lužní krajiny. Teď má však namále, protože poslední zbytky starých, solitérně rostoucích dutých stromů z krajiny mizí,“ konstatoval vědec.

Sázení začalo loni na podzim a v zemi je již padesátka hrušní v Jeseníku nad Odrou, třicet dubů v Petřvaldíku a čtyřicet u Studénky.

„Za několik let vytvoří dutiny a ožijí. Najde v nich domov nejen páchník, ale i ptáci. Lidé se sejdou při sběru ovoce a stromy přinesou i stín,“ řekl mluvčí Arniky Jiří Kaňa.

Potřebná je i péče o nové stromy, tu si berou pod patronát obce. „Kontrolujeme kotvení, úvazy, stromy obsekáváme, v létě je zaléváme,“ popsal například starosta Jeseníku nad Odrou Tomáš Machýček.