Vodárenská věž na Hladnově je dalším z míst, z nichž se lze rozhlédnout z výšky...

Vodárenská věž na Hladnově je dalším z míst, z nichž se lze rozhlédnout z výšky po okolí. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Slezská Ostrava řeší, zda se rozhledna na hladnovském kopci otevře lidem

  • 9
Příští týden se sejdou zástupci Slezské Ostravy s majitelem bývalé vodárenské a vyhlídkové věže na hladnovském kopci, aby jednali o tom, co s oblíbenou památkou z roku 1909 dál. O její znovuzpřístupnění veřejnosti usiluje také Klub přátel rozhleden.

Nápadů na její využití je několik - ve věži by mohl vzniknout multifunkční sál, kavárna nebo třeba dětské centrum.

„Je to unikátní kulturní památka, která je lidem zbytečně uzavřena. Vznikla už v předminulém století. Muselo by se investovat hlavně do oprav interiéru, ale zvenku je věž v dobrém stavu. Před několika lety byla našemu klubu mimořádně zpřístupněna. Je z ní nádherný výhled, popravdě lepší než třeba z věže ostravské Nové radnice, protože hladnovská vyhlídka stojí na kopci,“ vysvětlil místopředseda klubu Pavel Gejdoš a doplnil, že na sklonku minulého roku zaslali na radnici Slezské Ostravy dopis.

„Navrhli jsme v něm, co vše by mohlo ve věži vzniknout. Ideální by podle nás byla kavárna, protože restaurace ve věži už v sedmdesátých letech minulého století fungovala. Radnice nám ale zatím neodpověděla.“

Starostka Slezské Ostravy Barbora Jelonková se nápadu otevřít vyhlídku nebrání, ale ve svých závěrech je opatrná. „Do oprav by se musela investovat nemalá částka. Příští týden se sejdeme se současným majitelem věže a budeme o budoucnosti vyhlídky jednat. Zatím si netroufám předjímat, jaké konkrétní kroky schůzka přinese,“ popsala situaci Jelonková.

Vyhlídkovou věž Hladnov nyní vlastní firma Ha-vel reality. „Upustili jsme od původních plánů vybudovat v objektu sídlo společnosti a zřídili jsme ho v jiné lokalitě. Od té doby došlo k pozitivnímu posunu v přístupu památkového ústavu, takže nyní hledáme vhodné využití, které však musí být ekonomicky soběstačné,“ vysvětlil jednatel společnosti Pavel Halfar.

Co tedy ve věži vznikne, zatím není jasné. „Nevíme, zda to bude knihovna, informační centrum, centrum pro rodinu. Rádi bychom nemovitost poskytli k těm účelům využití, jaké bude radnice potřebovat,“ přiblížila dále ředitelka společnosti Radka Bialá.

Jisté je tak zatím jen to, že rekonstrukce věže vyjde na desítky milionů korun. „Objekt jsme zabezpečili a provedli nezbytné úpravy, jako třeba opravu věžičky. Vnitřní prostory jsou vyklizené. Technický stav objektu je dobrý, nicméně je nezbytná kompletní rekonstrukce. Dle našeho původního projektového záměru se jednalo o investici zhruba padesáti milionů korun,“ upřesnil Halfar.