Hasiči vyprošťují úzkokolejný vlak nedaleko Slezských Rudoltic.

Hasiči vyprošťují úzkokolejný vlak nedaleko Slezských Rudoltic. | foto: SŽDC

Úzkokolejku na Bruntálsku ochromil sníh. Není jisté, kdy vlaky vyjedou

  • 9
Unikátní úzkokolejka jezdící mezi Třemešnou a Osoblahou na Bruntálsku je mimo provoz. Trať zafoukal sníh a technika na zprůjezdnění schází. Není tedy jisté, kdy v příštím roce vlaky vyjedou.

Provoz se zastavil 17. prosince, kdy nedaleko stanice ve Slezských Rudolticích vlak zapadl v závějích. Protože železničáři neměli k dispozici potřebnou techniku, museli na místo poslat hasiče. Ti se chopili lopat a soupravu vyprostili.

Trať však zůstala zavátá a všichni čekají na lepší počasí. Místo vlaků cestující na Osoblažsku už déle než týden vozí náhradní autobusy.

Hasiči by dělali sysifovskou práci

Na webu Českých drah lidé jako termín pro zprovoznění trati spatří datum 9. ledna - ten je však jen orientační. "Čekáme, až se umoudří počasí. Jakmile bude lepší a stabilnější než dosud, trať zprovozníme. Zatím je ale efektivnější a ekonomičtější nechat ji vyloučenou z provozu," říká mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Není podle něho vhodné opět povolávat hasiče, aby trať proházeli, když je riziko, že železnici opět brzy zasype sníh.

Úzkokolejka z Třemešné do Osoblahy je teď jediná, která je v Česku kvůli sněhu trvale mimo provoz. "Nejedou ani vlaky mezi Krásnou Lípou a Panským v Ústeckém kraji, ale tam to není takový problém - dá se to objet," říká Halla.

Lidé z Osoblažska jsou na uzavřenou trať zvyklí

Pro některé obyvatele obcí na Osoblažsku je vlak jediný dopravní prostředek, který využívají při cestě do práce nebo třeba školy.

Starosta Osoblahy Václav Kalda říká, že místní si na přerušení provozu vlaků kvůli sněhu zvykli. "Bereme to jako součást života. Pokud neexistuje fréza, která by trať projela, nedá se nic dělat," říká.

Vzpomíná na pondělí 20. prosince, kdy sníh Osoblahu odřízl od světa. Kvůli počasí totiž nejezdily ani náhradní autobusy.

"Informaci o tom, kdy se vlaky rozjedou, nemáme. Záleží na Správě železniční dopravní cesty, kdy se do zprůjezdnění trati pustí," dodal starosta.


Unikátní železniční trať vede z Třemešné do Osoblahy.


,