Starosta Úvalna Radek Šimek ukazuje sklepení v tamní historické rychtě. Při rekonstrukci zedníci odkryli původní podlahu s unikátním systémem odvodnění, našli i starou studnu. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Obnova podzemního labyrintu v Úvalně finišuje, studnu opět zaplnila voda

  • 1
Původní oblázkovou podlahu s unikátním systémem odvodnění, schodiště do místnosti někdejšího hostince i starou studnu odkryli zedníci při opravách sklepení historické rychty v Úvalně na Krnovsku. Podzemí se lidem otevře už letos a ukáže strašidla i to, co se kdysi ve sklepích skladovalo.

„Začalo se loni v červenci, teď jdeme do finále. Stolaři osazují dveře či police, kováři kovaná okénka,“ popsal starosta Úvalna Radek Šimek.

Celá obnova podzemního labyrintu přišla na dva a půl milionu korun. Zedníci jednu po druhé ze zdiva vybírali rozpadlé cihly a nahrazovali je novými, zachraňovali klenby před zhroucením, z podlah vyváželi kilogramy hlíny a bahna.

Ve čtyřech velkých sklepních místnostech propojených chodbami a menšími komůrkami objevili několik překvapení. Třeba že předkové dokázali už před staletími budovu účinně chránit před vlhkem.

„Pod třiceticentimetrovou vrstvou zeminy a novější cihlovou podlahou jsme našli původní oblázkovou podlahu se systémem kanálků. Když se pročistil, ukázalo se, že už se tady nemusí řešit vlhkost,“ vylíčil Šimek. 

Ze suti a hlíny dělníci vykopali i schodiště, jež pojí největší sklepní místnost s někdejším hostincem. „V této sklepní místnosti byla i zasypaná studna. Prohloubili jsme ji do tří metrů,“ doplnil starosta. 

Schodiště i studnu nechala obec zrenovovat. Pramen, který studnu napájel, pod rychtou stále je, skrz ozdobnou mříž umístěnou na kamenném roubení tak každý může vidět svůj odraz na vodní hladině.

Někdejší sídlo rychtáře v Úvalně pochází ze 17. století, teď je v něm expozice s historickým hostincem či zrcadlovým bludištěm. Sklepy jsou jeho nejstarší částí.

„Ukážeme, jak se využívaly a jak se tam skladovalo maso, zelenina, ale i sudy s pivem a vínem. Část bychom chtěli udělat lehce tajemnou, až strašidelnou. Jedna z místností má pro tyto účely úžasnou akustiku. Zvažujeme dolů například umístit živé obrazy,“ doplnil Radek Šimek.