ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Fakulta v Ostravě nemůže přijímat budoucí lékaře, nemá dost vyučujících

  • 31
Pro zájemce o studium medicíny v Ostravě to není dobrá práva. Letos nedostanou šanci. Poprvé po deseti letech od chvíle, kdy nová Lékařská fakulta Ostravské univerzity přijala první studenty oboru všeobecné lékařství, nesmí vzít žádné nové mediky.

Rozhodli o tom dnes členové Rady Národního akreditačního úřadu (NAÚ) pro vysoké školství, která posuzovala žádost školy o udělení akreditace pro magisterský program všeobecné lékařství na deset let. Platnost první akreditace totiž skončila. Ale novou škola nezískala.

„Žádosti o udělení akreditace jsme nevyhověli,“ potvrdil předseda NAÚ Ivan Barančík s tím, že důvody uvedou v písemném vyhotovení rozhodnutí, ale tím hlavním bylo nedostatečné personálního obsazení studijního programu.

Škola má možnost se proti rozhodnutí odvolat a v případě neúspěchu podat novou žádost nejdříve po dvou letech, nebo může současnou žádost stáhnout ještě před vyhotovením písemného rozhodnutí a po dopracování podat znovu.

Rektor univerzity Jan Lata řekl ČTK, že tak již učinili a požádali o přerušení projednávání žádosti o akreditaci. „Přerušení řízení vyhovíme a budeme v něm pokračovat, až uplyne doba požadovaná vysokou školou,“ uvedl Barančík.

Někteří členové hodnoticí komise mluvili v zákulisí o tom, že jim vadil tlak ze strany Moravskoslezského kraje, města Ostravy, nemocnic či zdravotních pojišťoven, které daly společně najevo, že medicínu v regionu potřebují a podporují.

Barančík ale řekl, že se členové rady necítili pod tlakem. „Naopak, já bych chtěl poděkovat všem zástupcům institucí, kteří nám volali a ujišťovali nás o své podpoře Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Doufám, že se teď semknou a pomohou škole napravit nedostatky, aby mohla akreditaci získat. S tím souvisejí například plánovaná výběrová řízení na místa přednostů klinik a ústavů ve Fakultní nemocnici Ostrava. Sliby nestačí. Rozhoduje realita. Než podá škola novou žádost o akreditaci, měla by mít dostatek kvalifikovaných garantů oborů,“ dodal Barančík.

Rozhodnutí sice znamená, že univerzita nemůže přijímat uchazeče ke studiu magisterského studijního programu všeobecné lékařství. Stávající studenti mohou pokračovat ve studiu na základě dosavadní akreditace, která je platná do 31. prosince 2024.

„Pro získání akreditace jsme udělali maximum možného,“ reagoval na rozhodnutí rady děkan lékařské fakulty Arnošt Martínek. Podle jeho slov je dosažení optimálního personálního zajištění otázkou mnoha let, přičemž v Ostravě tento proces komplikovalo časté střídání děkanů fakulty i ředitelů fakultní nemocnice. 

„Nezříkám se však spoluzodpovědnosti za neúspěch podané akreditace. Proto projednám v nejbližší době se senátem lékařské fakulty a s ředitelem Fakultní nemocnice Ostrava další postup, zaměřený k cíli dosáhnout v co nejkratším období takového zkvalitnění personální skladby akademiků, docentů a profesorů, na LF OU a FNO, která zabezpečí úspěšné získání nové akreditace v programu,“ dodal Martínek.