Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsem na vše sama a na sebe nemám čas. Ukrajinky v Česku řeší psychické problémy

  14:46
Stres, vyčerpání a beznaděj přiznávají Ukrajinky v Česku z toho, že jsou už rok v cizí zemi na všechno samy. Na své děti, starosti i obavy. Prakticky 24 hodin, sedm dní v týdnu. S řešením každodenních problémů jim častokrát nikdo nepomůže, samy se také nemohou realizovat ve vlastních aktivitách. Podle psychologů jim jejich rozpoložení může přinášet i zdravotní problémy.
Ukrajinky žijící v Česku jsou na všechny starosti, problémy i péči o děti samy. Často tak kvůli nahromaděnému stresu čelí psychickým problémům.

Ukrajinky žijící v Česku jsou na všechny starosti, problémy i péči o děti samy. Často tak kvůli nahromaděnému stresu čelí psychickým problémům. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Ilona z Kirovogradu má dvě malé děti - chlapce a dívku. „Jsem s nimi téměř rok sama. Nemám pomoc manžela ani prarodičů. Často se mi stává, že nedokážu ovládat své emoce a dokážu být na děti nepříjemná, čehož pak lituji. Jsem neustále pod tlakem, psychickým i mentálním. Jsem emocionálně vyhořelá,“ přiznává.

Situaci zhoršují častá onemocnění jejich dětí. „Uvědomuji si, že veškerá zodpovědnost za dva malé lidi teď leží výhradně na mně. Samozřejmě si na to zvyknete, ale je to vysilující,“ přiblížila Ilona.

Volný čas pro sebe téměř nenachází. „Není možné si ho zorganizovat, protože děti jsou pořád se mnou. Přes den jsem vyčerpaná, a když uložím děti do postele, usínám s nimi. Opravdu chci sportovat a učit se česky. Ale já na to prostě nemám čas.“

Deník Ukrajinky: Přijeli rodiče, Rusové jim na rozloučenou poslali rakety

Podobně mluví i Oksana ze Záporoží. „Jsem unavená. Mám dvě děti. Když jsou nemocné, a to jsou velmi často, jsem s nimi čtyřiadvacet hodin denně, po zbytek času chodí do školky a já do práce,“ uvedla Oksana.

Občas se jí zmocňuje bezmoc. „Únava z rutinních úkolů se hromadí den za dnem a mně chybí manželova podpora. Někdy na dítě zvýším hlas a pak si to vyčítám. Dítě za to nemůže, problém je v tom, že nezvládám svou únavu,“ uvedla Oksana.

„Vysvětluji pak dětem, proč jsem rozrušená a proč jsem se tak zachovala. Omluvím se a usmíříme se. Je skvělé být dobrou a laskavou mámou. Potřebuji ale i čas na sebe, na své oblíbené činnosti a na odpočinek. To však nemám,“ vysvětlila Oksana.

Zdá se to být nekonečné

Podle šéfa Krizového centra Ostrava Davida Tichého se u ukrajinských matek vypjaté situace hromadí. „Ze začátku to ty ženy zvládaly, musely se vyrovnat s nastalou krizí a navíc se to zdálo časově ohraničené, byla tam představa, že to brzy skončí. Teď jsou ale v situaci, kdy to trvá dále a je to, dá se říct, nekonečné. Tím se to celé zhoršuje,“ nastínil Tichý.

Starostí je spousta. Na děti zůstaly samy, musí řešit jejich školní docházku a prospěch, svou práci, často se potýkají s finančními potížemi, stresuje je fakt, že mají muže na frontě a kdykoliv může přijít zpráva, že padl. „Každá z těchto situací je krizová sama o sobě a ony jich řeší hned několik. Může se to projevit psychickými poruchami, problémy se spánkem. Ženy často přenášejí tyto problémy na děti, i pro ně je to velmi obtížné,“ říká Tichý.

Hledáme práci a bojíme se o naše muže, říkají Ukrajinky z hotelu v Ostravě

Anastasija utekla z Ukrajiny s malou dcerou. „Jsem nervóznější. Zřejmě z rutiny, z toho, že každý den je podobný tomu předchozímu, trávím veškerý čas se svým dítětem. Mám malou holčičku, jsou jí teprve tři roky. V noci špatně spí, pláče, což způsobuje, že i já špatně spím,“ popisuje Anastasija.

Také jí citelně chybí prostor pro seberealizaci. „Abych byla šťastná, spokojená, energická, láskyplná, potřebuji svůj vlastní čas, ale nemám ho. Pomohlo by mi cokoli: procházka, sport, kavárna, manikúra, nákupy, posezení s kamarádkami. Někdy potřebuji, aby mě někdo zastoupil. Dříve to často dělal manžel a já si mohla udělat čas pro sebe,“ poodhalila Anastasija.

V neustálém stresu

Podobně hovoří i Hanna z Dnipra. „Mám dvě dcery. Věnuji jim veškerý svůj čas. Můj manžel je na Ukrajině, stejně jako moji příbuzní. Nemám na sebe vůbec čas a vyčerpává mě to,“ povzdechne si.

Ráda by se realizovala v řadě oblastí. „Chci se naplno naučit česky, chodit na přednášky, být blíž ostatním lidem. Chci sportovat, chodit na jógu. Chci alespoň občas zajít do kina, divadla nebo s přítelkyní do restaurace. Svým dětem věnuji naprosto veškerý svůj čas, čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu. Pro mé děti je to velmi dobré, ale pro mě je to velmi těžké,“ konstatovala Hanna.

Psychologové uznávají, že pro ukrajinské ženy je takový život stresující. „Stav ženy, která opustila domov, je stavem neustálého stresu a velké úzkosti. Stresogenních faktorů je mnoho - velká zodpovědnost za děti, nové životní podmínky, psychická adaptace, pocit osamělosti, strach, že nezvládnou problémy, které nevyhnutelně nastanou, obavy o blízké, kteří zůstali na Ukrajině,“ míní psycholožka Elena Volkova.

Sama utekla z Kryvého Rihu. „K tomu jsou velkému stresu vystaveny děti a právě matka by jim měla být podporou. Matky musí pomáhat svým dětem, situaci nezhoršovat, ale zvládnout. Což může být těžké,“ uvedla Volkova.

Lidé v Záporoží zažívají ruský teror každou noc, píše Ukrajinka z Ostravy

Ukrajinky popisují i ztrátu kontaktu se svými dětmi. „Přestože už máme všechno zařízené, co se týče života, práce, známostí, psychicky to je pro nás těžké. Kvůli práci teď netrávím s dětmi moc času, ztrácím kontakt s mladším dítětem,“ uvědomuje si Marina ze Žytomyrské oblasti.

„Mám dvě dcery ve věku čtyři a čtrnáct let. Já pracuji, děti chodí do školky a do školy. Někdy chci být sama a dělat něco pro sebe. Dívat se na film, číst si knihu. Veškerá péče o děti je ale na mně,“ přidává Elena z Dněpropetrovské oblasti.

„Nechodíme do divadla ani do kina, protože na to nemáme čas, ale o víkendech chodíme na procházky. Se starší dcerou však zároveň ztrácím kontakt, spíše si popovídá s kamarádkami, je jí s nimi lépe. Nevím, čím žije, co ji baví a zajímá. Myslím, že mít blízké lidi a rodinu by mi situaci usnadnilo,“ říká Elena.

Pomáhá kontakt s příbuznými i meditace

Naděždě z Kryvého Rihu pomáhají dětské kroužky. Nepřetržitě celý den je s dítětem jen o víkendech, ve všední dny pracuje. „S dítětem si poradím sama, někdy mi pomohou sousedé nebo známí, ale je to velmi zřídka, snažím se o pomoc si neříkat. Hodně mi v tom pomáhají škola, mimoškolní kroužky a volnočasové kluby. Už teď vybírám pro syna tábory na léto, takže o prázdninách nebude doma sám,“ sdělila Naděžda.

„Nemám ale moc volného času, protože jsem z práce unavená. Vždycky jsme někam jezdili jako rodina, ale teď nám chybí manžel. Zůstal na Ukrajině,“ dodala Naděžda.

Nalezení prostoru pro sebe sama radí ženám i odborníci. Matka by si měla vytvořit takový režim, aby v něm našla čas i sama na sebe. „Je důležité se o sebe starat. To není sobectví. Ženy musí pracovat na svém vlastním psychickém zdraví: věnovat si alespoň hodinu denně. Klidně večer, když uloží děti do postele. Nebo ráno, vstát dříve než děti,“ uvedla Elena Volkova.

Příběh ukrajinské prvňačky: Mami, mluvme česky, žádá někdy po vyučování

„Dát si přes den kávu, poslechnout si oblíbenou hudbu. Nezabývat se neúspěchy a problémy, všímat si pozitivních změn v životě, více komunikovat s příbuznými, novými přáteli, obecně se i více seznamovat, je to užitečné i pro lepší začlenění do společnosti,“ potvrdila Volkova. „Pomáhají i dechová cvičení, jóga, meditace. Pravidelný kontakt s příbuznými, byť telefonický. Stejně tak udělání si plánu pro nejbližší budoucnost. Ženám dodá pocit půdy pod nohama.“

Pomoc Krizového centra v Ostravě zatím válečné uprchlice z Ukrajiny samy nevyhledaly. „Možná je to i tím, že postoj k psychické pomoci je na Ukrajině trochu jiný než u nás, že je tam větší bariéra. My sami, pokud se o nějakém takovém případu dozvíme, se snažíme aktivně zasáhnout. Často pomůže už to, když je vyslechneme, když se mohou se svými těžkostmi někomu svěřit. Proto myslím, že to lépe zvládají ženy, které jsou v nějaké komunitě, než ty, které jsou na všechno samy,“ uvedl Tichý.

Autor:
  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Násilník vší silou strkal do lidí, ženu shodil do kolejiště. Měl jsem nervy, řekl

15. dubna 2024  10:32

Jako smyslů zbavený se choval dvacetiletý muž v Ostravě. Vztekle strkal do nic netušících lidí,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čas 59:59,8. Základní hokejová poučka: O Třinci nikdy nepochybujte!

12. dubna 2024  8:57

Že jsou přestárlí? Že už nejsou tak silní? Ale kdeže. Hokejisté Třince zase utišili všechny kritiky...

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Beskydech jsou místa, kam turisté nesmějí. Přibyly pulčínské ledopády

14. dubna 2024  14:34

Do některých přírodních rezervací v Beskydech není vstup mimo turistické stezky povolen. Zákaz...

Nymburk se s Olomouckem natrápil. Opavští obhájci udolali Ostravu

18. dubna 2024  21:17,  aktualizováno  21:36

Obhájci titulu basketbalisté Opavy vstoupili do čtvrtfinále ligového play off s Ostravou vítězstvím...

Ostrava bude mít letos dva maratony. Původní a nově i Zlatý Emila Zátopka

18. dubna 2024  14:42

Byť se v Ostravě od roku 1923 běhá jeden z nejstarších maratonů v Česku, letos k němu přibude i...

Potrubní pošta v Krnově je rychlejší než světoví sprinteři, v Česku je první

18. dubna 2024  13:11

Rychlostí sprintera Usaina Bolta ode dneška míří vzorky krve, moči či mozkomíšního moku z...

Lednická křtí třetí díl Šikmého kostela, na pulty se však kniha dostala dřív

18. dubna 2024  11:37

V ostravském Dole Michal dnes večer spisovatelka Karin Lednická oficiálně pokřtí závěrečný díl své...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...