U Vítkova někdo bez povolení vykácel desítky stromů. Ilustrační snímek

U Vítkova někdo bez povolení vykácel desítky stromů. Ilustrační snímek | foto: archiv, iDNES.cz

U Vítkova někdo vykácel desítky stromů, zaplatit za ně může miliony

  • 3
Česká inspekce životního prostředí nyní musí řešit další případ nepovoleného zásahu do přírody. Bez povolení úřadů totiž někdo pod chatovištěm u vodní nádrže Balaton ve Vítkově vykácel desítky stromů. Za to mu hrozí pokuta až dva miliony korun.

"Když jsme to viděli, tak nás samozřejmě nenapadlo, že by to někdo vykácel bez povolení. To jsme se dozvěděli až posléze z médií," řekla Kateřina Skalíková, která na případ upozornila městský úřad ve Vítkově.

Původně ji totiž zarazila jiná věc. "Překvapil nás spíš zásah do přírody. Nejenže vykáceli stromy, ale po těžké technice zůstaly obrovské pásy, zem je rozrytá, přitom je to chatová oblast," dodala Kateřina Skalíková.

Navíc dřeviny, které rostou na březích Kamínského potoka a kolem vodní nádrže Balaton a nedalekého rybníka (většinou se jedná o olše -pozn. red.) registrují i ochránci jako významný krajinný prvek.

"Stromy někdo vykácel bez povolení orgánů ochrany přírody a bez vydaného souhlasu k zásahu do významného krajinného prvku. Kácení navíc nebylo ani oznámeno," podotkla Hana Marková z odboru životního prostředí ve Vítkově. Podle ní může pokuta za vykácení stromů bez povolení dosáhnout až několika milionů.

Není to nic výjimečného, bez povolení se kácí často

Podnět proto odbor životního prostředí předal České inspekci životního prostředí. Ta zatím šetření nezahájila. "Z důvodu sněhové pokrývky a vytížení šetřením jiných podnětů jsme ihned šetření neprovedli," vysvětlil vedoucí oddělení ochrany přírody ČIŽP v Ostravě Petr Szymonik. Případem se ale budou zabývat co nejdříve.

"Pokud se skutečně jedná o protiprávní jednání, hrozí uložení sankce až do výše dvou milionů korun a uložení náhradního opatření k nápravě," dodal Szymonik.

Nepovolené kácení stromů ale není nic výjimečného. "Bohužel musím konstatovat, že v současné době řešíme kácení obdobného rozsahu na Krnovsku a také loni jsme v této oblasti takováto kácení řešili. Nejedná se tedy o ojedinělý případ," poukázal Szymonik.