Okresní soud v Ostravě.

Okresní soud v Ostravě. | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

Žena z Ostravy podle obžaloby trestala syna kabelem i násadou na smeták

  • 6
Velmi závažný případ údajného týrání dítěte řeší Okresní soud v Ostravě. Podle státního zástupce 44letá žena z Ostravy několik let záměrně krutě ubližovala svému synovi, zejména kvůli jeho lehké mentální retardaci.

Nezaměstnaná žena, jejíž identitu nelze kvůli ochraně soukromí nezletilé oběti zveřejnit, má s více muži několik dětí. A k nyní jedenáctiletému chlapci se prý několik let chovala nelítostně.

„Za malichernosti a drobné prohřešky nezletilého slovně ponižovala a nepřiměřeně fyzicky trestala tím, že ho téměř denně tahala za vlasy, bila jej rukou, kabelem, opaskem či násadou na smeták. V návalu vzteku jej povalila na zem, kde do něj kopala,“ vyjmenoval státní zástupce.

Podle zjištění vyšetřovatelů žena rovněž synovi zakazovala jíst nebo se stýkat s prarodiči.

Právě své rodiče spatřuje obžalovaná jako příčinu obžaloby. Je totiž přesvědčena, že syna chtějí získat do pěstounské péče, a proto si prý vše vymysleli. „Syna jsem určitě nijak netýrala,“ konstatovala.

Obžalované hrozí osmiletý trest

Obhajoba žádá o další svědectví, která podle ní dokážou, že se nezákonného nestalo.

„Žádáme, aby svědčily sociální pracovnice a lékařka. Dále pak také chlapcův učitel tělesné výchovy, který by si nejspíše všiml nějakých stop po údajném bití,“ vysvětlil obhájce.

Znalci u chlapce zjistili takzvaný syndrom CAN, kterým trpí týrané nebo silně zanedbávané děti. „Lze téměř jistě vyloučit, že by si nezletilý vše vymyslel,“ uvedli znalci.

Obžalované hrozí až osmileté vězení. Kdy padne rozsudek, zatím není zřejmé, před soudem nejspíše budou hovořit další svědci.