Dagmar Smékalová (vlevo) s atlasem, který váží přibližně 10 kilogramů a jeho...

Dagmar Smékalová (vlevo) s atlasem, který váží přibližně 10 kilogramů a jeho rozměry jsou 81 krát 54 centimetrů. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Čtenáři si mohli listovat obřím atlasem

  • 0
Kniha v němčině o hornictví ve Slezsku z roku 1794. Nebo zeměpisný atlas světa (na snímku) ze 17. století, jehož autorem je Johannes Mauritius. To jsou jen dvě z lákadel, která v úterý ukázali návštěvníkům Festivalu ostravských knihoven pracovníci Moravskoslezské vědecké knihovny.

První titul je díky pořizovací ceně dvacet tisíc korun nejdražším ve sbírce vědecké knihovny. Atlas je díky svým rozměrům 81 krát 54 centimetrů a hmotnosti okolo deseti kilogramů největší v její sbírce knih.

„Snažíme se lidem ukázat zajímavosti. Náš atlas sice mohou vidět i jindy, ale zavřený. Během festivalu, který spolu s dalšími pěti ostravskými knihovnami pořádáme v Týdnu knihoven poprvé, jsme atlas otevřeli a zájemci si v něm mohli listovat,“ vysvětluje knihovnice Dagmar Smékalová.

Většina knihoven v zemi nabízí až do soboty, případně i do neděle, spoustu veřejných akcí: besedy, přednášky, divadla, workshopy, soutěže a další aktivity.

Například pobočka městské knihovny v Ostravě-Porubě v Podroužkově ulici pořádá ve středu v 16 hodin knihodivadélko pro děti O poslední vlaštovce. Ve čtvrtek v 16.30 startuje z ostravského náměstí Dr. Brauna komentovaná procházka Svinovem. A ve stejné odpoledne je možné se v dalších knihovnách účastnit veřejného čtení, výroby maňásků z ponožek i jiných akcí.

Některé knihovny nabízejí v těchto dnech registraci zdarma nebo odpouštějí pokuty za pozdní vrácení vypůjčených knih. Lákají tak nové čtenáře.